Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Αυξημένη ετοιμότητα και προετοιμασία ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη, που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο Κέντρο θα γίνεται θεωρητική και πρακτική, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος για σε συναφή αντικείμενα και θέματα που αφορούν τις νέες εξελίξεις στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων. Μπορούν επίσης να εκπαιδεύονται το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,  του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ, επιχειρήσεων, νοσηλευτικών και ιδρυμάτων, καθώς και υπηρεσιών άλλων χωρών.  Στο χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:

  • Η Κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή, έθεσε την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας συνολικά ως πρώτη προτεραιότητα. Και πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Αρκετά όμως απομένει να γίνουν. Καταφέραμε να έχουμε ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης, το 112, αλλά κυρίως να έχουμε αποκτήσει μία κουλτούρα εκκένωσης την οποία στο παρελθόν, δυστυχώς, δεν διαθέταμε.
  • Έχουμε πετύχει να εκσυγχρονίσουμε σημαντικά τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Κυρίως όμως, έχουμε πετύχει κάτι το οποίο στο παρελθόν είχε φανεί αρκετά δύσκολο: Τον πιο ικανοποιητικό συντονισμό μεταξύ όλων των αρμοδίων υπηρεσιών για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά κυρίως τις δασικές πυρκαγιές, που μας απασχόλησαν και μας πόνεσαν τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια.
  • Πέρυσι, παρότι είχαμε περισσότερες πυρκαγιές, δοκιμάσαμε για πρώτη φορά αυτό το νέο σύστημα και νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Βέβαια, κάθε φορά που έχουμε μια σχετικά καλή αντιπυρική περίοδο ο πήχης ανεβαίνει πιο ψηλά. Και καθώς και φέτος σε λίγο θα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, απαιτείται ακόμα μια φορά αυξημένη ετοιμότητα και κυρίως προετοιμασία.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου