Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Συνεχίζεται η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων - Ανασυγκροτείται η αμυντική βιομηχανία της χώρας

 



Στη προχθεσινή τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκρίθηκε η προμήθεια συστημάτων SPIKE- NLOS για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων κι έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη της πορείας άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια εξυγίανσης και αναβίωσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή εργάστηκε συστηματικά και επίπονα, για το σκοπό αυτό και, στα 4 χρόνια της θητείας της, κατάφερε σημαντικά επιτεύγματα. Συνοπτικά, επισημαίνονται:

  • ΕΛΒΟ: Η επιχείρηση, που διαθέτει μακρά ιστορία στον τομέα της κατασκευής οχημάτων, τελούσε σε ειδική εκκαθάριση από το 2014 έως τα τέλη του 2020, οπότε, ύστερα από επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία, υπεγράφη, τον Φεβρουάριο του 2021 – μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Οικονομικών, και του πλειοδότη του διαγωνισμού – η σύμβαση μεταβίβασης της ΕΛΒΟ στους νέους μετόχους. Ολοκληρώθηκε, έτσι, επιτυχώς μία μακρά και δύσκολη διαδικασία, που επιτρέπει στην εταιρεία να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την εθνική οικονομία, καθώς και πόλο στήριξης της τοπικής κοινωνίας, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ύστερα από πολλά χρόνια συσσώρευσης προβλημάτων και χρεών, και αφού η προηγούμενη Κυβέρνηση απλώς έθεσε την επιχείρηση σε ειδική διαχείριση, χωρίς περαιτέρω πρωτοβουλίες, η σημερινή Κυβέρνηση ανέστρεψε την αβέβαιη πορεία των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, με καταλυτικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η εξέλιξη αυτή επισφραγίστηκε με την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών, τον Ιούλιο του 2021.Πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε η σύμβαση  μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων στον νέο επενδυτή, Γ. Προκοπίου γεγονός που ανοίγει νέες προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης για την ιστορική εταιρεία και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, προς όφελος της Εθνικής Άμυνας.
  • ΕΑΣ: Η εταιρεία παρελήφθη το 2019 με μηδαμινά ταμειακά διαθέσιμα, που δεν της επέτρεπαν να καταβάλει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, εν μέσω άλλων ζητημάτων κακοδιαχείρισης και αδυναμιών εσωτερικής λειτουργίας. Για να διατηρηθεί η εταιρεία σε παραγωγική λειτουργία και να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών της, το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών στηρίζει την εταιρεία εμπράκτως, καταβάλλοντας σημαντικά ποσά μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δρομολογήσει διαδικασίες για την υλοποίηση παραγγελιών από την εταιρεία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία λειτουργικής αναδιάρθρωσής της στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης παραγωγικών δραστηριοτήτων της.
  • ΕΑΒ: Τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση παρέλαβε την ΕΑΒ με ταμειακά ελλείμματα, σχεδόν μηδενική ρευστότητα, οργανωτικές δυσλειτουργίες, επιχειρησιακές αγκυλώσεις και αδιαφανή πεδία. Στα προβλήματα αυτά αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά, λαμβάνοντας πλέγμα πρωτοβουλιών και μέτρων. Έτσι σήμερα η ΕΑΒ, με την αρωγή των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εθνικής Άμυνας, έχει  βελτιώσει δραστικά τα οικονομικά μεγέθη της, έχοντας ήδη -από το 2021- θέσει τις βάσεις επαναφοράς της σε προοπτικά αυξανόμενη κερδοφορία, μετά από 6 χρόνια ζημιογόνων χρήσεων. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει δυναμική συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δύο συστημάτων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones) για πολλαπλές χρήσεις. Επίσης, η εξυγίανση της ΕΑΒ ανοίγει ήδη ευκαιρίες για σημαντικές διεθνείς συμπράξεις.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου