Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Ονειρεύονται νέο ξεπούλημα, ο Φίλης θέλει μοντέλο «Συμφωνίας των Πρεσπών» με την Τουρκία

 




Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζει νέο ξεπούλημα νησιών στην Τουρκία όπως ξεπούλησαν την Μακεδονία στα Σκόπια.

Ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν και τα νησιά στους Τούρκους στον ΣΥΡΙΖΑ, και το λέει ξεκάθαρα ο Νίκος Φίλης.

Μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή ξεπούλημα, και στις διαφωνίες της Ελλάδας με την Τουρκία στο Αιγαίο, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή του Action24 ο Νίκος Φίλης.

Ο Φίλης  χαρακτήρισε θετική τη θέση που εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Πρώτο ΘΕΜΑ για προσπάθεια συνεννόησης που πρέπει να γίνει με τη γειτονική χώρα, αλλά όπως την θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να χαραχτεί μια καινούρια πολιτική, που την έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που υπάρχει και το κουβεντιάζουμε στον δημόσιο διάλογο, είναι αυτό των εθνικών θεμάτων. Ακούω, διαβάζω για τον κύριο Δένδια, πως δημιουργείται μια δυνατότητα απομάκρυνσης από την ένταση με τους Τούρκους και αυτό είναι θετικό στοιχείο. Βοήθησαν οι σεισμοί, το κλίμα στην ελληνική και την τουρκική κοινωνία για μια στάση αλληλέγγυα και ανθρωπιστική. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και στην πολιτική» είπε αρχικά ο κ. Φίλης και συνέχισε: «Όμως, θα ήθελα να πω ότι δεν αρκούν τα ανθρωπιστικά λόγια για να κάνεις εξωτερική πολιτική. Πρέπει να έχεις και πολιτική συγκεκριμένη. Γι' αυτό πιστεύω πως πρέπει να χαραχτεί μια καινούρια πολιτική, που την έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών, πολιτική αλληλεγγύης, συνεννόησης ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, με τις ιδιομορφίες που έχει η Τουρκία. Μια συνεννόηση που θα καταλήξει στο δικαστήριο της Χάγης».

Στη συνέχεια, όταν ο Φίλης ρωτήθηκε για τα θέματα που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία στο Αιγαίο, σε σχέση με αυτά που υπήρχαν με τα Σκόπα, απάντησε: «Με την Τουρκία, έχουμε ζήτημα στο Αιγαίο, στον προσδιορισμό των θαλασσίων χώρων. Αφού δεν υπάρχει συνεννόηση μέσα απ΄τον διάλογο τόσων χρόνων, πρέπει να πάει στη Χάγη».

Και όταν, τέλος, ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να τεθεί θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια, αναφέροντας: «Δεν το ξέρω αυτό...».





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου