Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου


 

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν ως υπόπτου για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ττο δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει εντάλματα, τα πρώτα στο πλαίσιο της έρευνάς του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ξεχωριστά, το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για τη Μαρία Αλεξέγιεβα Λβόβα-Μπελόβα, επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, με τις ίδιες κατηγορίες.

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Μεγάλη μέρα»

«Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τα πολλά θύματα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία από το 2014», σχολίασε η Balkees Jarrah, αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Προγράμματος Δικαιοσύνης, στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Με αυτά τα εντάλματα σύλληψης, το ΔΠΔ κατέστησε τον Πούτιν καταζητούμενο και έκανε το πρώτο βήμα για να τερματίσει την ατιμωρησία που ενθάρρυνε, για πάρα πολύ καιρό, τους δράστες στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Τα εντάλματα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι εντολές για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά αμάχων, ή η ανοχή τους, μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιο κελί φυλακής στη Χάγη. Τα εντάλματα του δικαστηρίου είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για άλλους που διαπράττουν ή καλύπτουν κακοποιήσεις, ότι μπορεί να έρθει η μέρα της δίκης τους, ανεξάρτητα από το βαθμό ή τη θέση τους».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου