Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Φάρσα η ειδοποίηση για βόμβα στο αεροπλάνο από Πολωνία

 




Φάρσα αποδείχθηκε τελικά η ειδοποίηση για βόμβα στο Boeing της Ryanair που είχε ξεκινήσει από την Πολωνία με 192 επιβαίνοντες.

Σε συναγερμό τέθηκε η Πολεμική Αεροπορία όταν σε αεροπλάνο της Ryanair με δρομολόγιο από Πολωνία προς Αθήνα υπήρξε σήμα κινδύνου, έπειτα από πληροφορία για ύπαρξη βόμβας.

Αμέσως, απογειώθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο ελληνικά F-16 της 330 Μοίρας που βρίσκονταν σε Readiness, τα οποία συνόδευσαν το αεροπλάνο, το οποίο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”.



Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ τονίζει: «στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε αεροσκάφος εταιρείας που πραγματοποιούσε πτήση από χώρα του εξωτερικού με προορισμό την Αθήνα, το αεροσκάφος, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα, συνοδευόμενο από μαχητικά αεροσκάφη, προσγειώθηκε με ασφάλεια απογευματινές ώρες σήμερα (22-01-2023) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στο αεροσκάφος από αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να προκύψει κάτι ύποπτο».

Τα ελληνικά μαχητικά συνόδευσαν το αεροσκάφος από τον εναέριο χώρο των Σκοπίων, ενώ προηγουμένως το συνόδευαν ουγγρικά μαχητικά. Πετούσε συνεχώς πάνω από θάλασσα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με πηγές της ΥΠΑ, το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Κατοβίτσε της Πολωνίας, ενώ κατά τη διάρκεια της πτήσης και όταν ήταν στον ελληνικό εναέριο χώρο, υπήρξε πληροφορία για βόμβα από νατοϊκό στρατηγείο. Αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες σύμφωνα με το πρωτόκολλο και ελληνικά F-16 απογειώθηκαν ώστε να το συνοδεύσουν ως την προσγείωση, όπως προβλέπει ο κωδικός Renegade που ενεργοποιήθηκε. Σημειώνεται ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, η επικοινωνία με τον πιλότο και το πλήρωμα γινόταν κανονικά.

Ειδικότερα, ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο renegate που δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ενεργοποιείται σε περίπτωση υψηλού και μη αναστρέψιμου κινδύνου.

Τελικά μετά από όλους τους ελέγχους αποδείχθηκε φάρσα η ειδοποίηση για βόμβα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου