Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Σε εφαρμογή νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση στους νέους

 


Ψηφίστηκε και αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους η μεταρρύθμιση που αφορά στη στεγαστική πολιτική για τους νέους και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που δρομολογεί μια νέα στεγαστική πολιτική. Είναι η πολιτική που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη Δ.Ε.Θ.. Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για μια ουσιαστική στεγαστική πολιτική, η οποία θα απαντήσει κυρίως στις ανάγκες των νέων και των νέων ζευγαριών, στην ανάγκη τους για στέγη και αυτόνομη διαβίωση. Το κόστος της παρέμβασης προσεγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ και καλύπτει περί τους 137.000 δικαιούχους. Με το νόμο θεσπίζονται ρυθμίσεις που αφορούν τις δράσεις στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και οι ρυθμίσεις αυτές αναπτύσσονται σε τέσσερις άξονες:


Πρώτος άξονας είναι το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Αφορά στην παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων για άτομα ηλικίας 25-39 ετών, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ και το δάνειο μπορεί να φτάνει έως τα 150.000 ευρώ. Μπορεί να καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό αυτό δεν θα οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα χορηγείται από τις τράπεζες. Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι στο σύνολό του εντελώς άτοκο.

Δεύτερος άξονας είναι το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή». Αφορά τη Σύμπραξη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο, επί αδόμητου ακινήτου του φορέα, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου, αλλά και την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος.

Τρίτος άξονας είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη». Αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν παλαιότερα στο πρόγραμμα «Εστία» στη στέγαση μεταναστών και τη διάθεσή τους σε οικονομικά ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια.

Τέταρτος άξονας είναι το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω». Αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη αγορά κατοικίας για μίσθωση, κυρίως από νέα ζευγάρια, με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των κατοικιών αυτών, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Μπορεί να συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ και η επιδότηση φτάνει στο 40% της δαπάνης.

Η στήριξη των νέων ως προς τη στέγασή τους ανοίγει, χωρίς αμφιβολία, μια νέα προοπτική στη ζωή τους, γεννά νέα ελπίδα. Παράλληλα, αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο, τον ασφαλέστερο, αναστροφής του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση, το οποίο, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Πατρίδας μας.


Δυστυχώς -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο- ένα σημαντικό σχέδιο με κοινωνική σφραγίδα, καθώς αφορά σε προσιτή στέγη για 137.000 συμπολίτες μας, ψηφίστηκε χωρίς τις ψήφους της Αντιπολίτευσης, η οποία και σε αυτή την περίπτωση έδειξε να απέχει από μια σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία, χωρίς να προτείνει κάποια ουσιαστική εναλλακτική.  Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι εμείς είμαστε η μόνη Παράταξη που τελικά συνομιλεί με την κοινωνία, όταν κάποιοι άλλοι επαναλαμβάνουν στερεότυπα τα οποία φαίνεται να έρχονται από άλλες εποχές.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου