Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Μέτρα στήριξης της κοινωνίας που μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή



Για τη στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο ευπαθών συμπολιτών μας  έναντι της εισαγόμενης ακρίβειας εξαγγέλθηκαν και μπαίνουν σε εφαρμογή μέτρα έκτακτου και άμεσου χαρακτήρα καθώς και μόνιμα μέτρα που θα εφαρμοστούν από την 1η του χρόνου. Προβλέπονται ανάμεσα στ’ άλλα:

Έκτακτο επίδομα σε ευάλωτους συμπολίτες μας και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που χορηγείται από χθες Τρίτη.

Αυξημένο στα 300 εκατ. ευρώ (από 174 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά) επίδομα θέρμανσης.

Οριζόντια επιδότηση 0,25 λεπτών για όλους στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Εφαρμογή από τον Φεβρουάριο της Κάρτας Αγορών που θα καλύπτει το 10% του κόστους (έως συγκεκριμένο όριο, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού) τροφίμων.

Έκτακτο επίδομα 600 ευρώ στο σύνολο του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Παράταση του πλαφόν 3% στην αύξηση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης.

Κατάργηση για όλους -δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους- της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αύξηση στις συντάξεις, μετά από πολλά χρόνια, 7,75% για σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους από τα συνολικά 2,6 εκατομμύρια. Η ίδια αύξηση προβλέπεται πλέον και για τις συντάξεις χηρείας.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

Αύξηση στα 1.500 ευρώ (και στα 2.000 για την περίπτωση συγκατοίκησης) του σπουδαστικού επιδόματος στέγης για τους πιο αδύναμους φοιτητές.

Απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος ή κάλυψη του 40% των εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, που  μεσο-σταθμικά εκτιμάται στο 10%.

Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν: Τη μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Την επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού. Την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.

Εφαρμογή νέας στεγαστικής πολιτικής με δράσεις που καλύπτουν τους νέους και τα νέα ζευγάρια  (παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων για άτομα ηλικίας 25-39  ετών, πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή», πρόγραμμα «Κάλυψη», πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω»).

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου