Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό περιθώριο, στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων

 



Η Ελλάδα, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέτρεψε την αρνητική εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος, απέκτησε φωνή που ακούγεται παντού, ακούγεται από εταίρους, ακούγεται από συμμάχους, ενίσχυσε το διεθνές κύρος της και εμπέδωσε μια νέα αναβαθμισμένη εικόνα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή. Και από αυτή την αναβάθμιση η χώρα μας βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη. Εισπράττει αυτήν την αναβάθμιση στην εξωτερική μας πολιτική, στην εθνική μας άμυνα, στις επενδύσεις και στον τουρισμό.


Η Ελλάδα, με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, κατέστη πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και την προώθηση συγκεκριμένων θέσεων, προτάσεων και ιδεών με σκοπό την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Συγκεκριμένα:


Πρώτον: Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε, μαζί με ακόμη 8 χώρες, την Άνοιξη του 2020, τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεύτερον: Εισηγήθηκε, κατά την ίδια περίοδο, τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την άμεση στήριξη επιχειρήσεων. Και η εισήγηση αυτή έγινε επίσης πράξη, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, για τους πολίτες.

Τρίτον: Εισηγήθηκε, το 2021, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κορονοϊό, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, γεγονός που συνέβαλε αποτελεσματικά και αποφασιστικά στην επαναλειτουργία της τουριστικής αγοράς με θετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας.

Τέταρτο: Κατέθεσε, επίσης, ο Πρωθυπουργός την Άνοιξη του 2021, πρόταση για την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης με τα self-test, που επίσης έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε, παρέχοντας ουσιαστική συμβολή στην προστασία από την πανδημία.

Πέμπτο: Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε, το Μάιο του 2022, τη λειτουργία μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας. Και ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος εφαρμόζεται από τον Ιούλιο στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος, έχει γίνει, ήδη, ευρωπαϊκός Κανονισμός. Όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης -να θυμίσω ότι και εκεί η χώρα μας πρωταγωνιστεί- η απόφαση της είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα στην Ευρώπη για εφαρμογή φορολόγησης στο ποσοστό του 90%.

Έκτον: Εισηγήθηκε, ο Πρωθυπουργός το Μάρτιο του 2022 -με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν- την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Η πρόταση εκείνη, αφού υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Κορυφής, εξειδικεύτηκε από το Συμβούλιο Υπουργών και τώρα πλέον θα είναι γρήγορα εφαρμόσιμη.

Με ανάλυση των δεδομένων, με ανάλυση της διεθνούς σκηνής, με συστηματική μελέτη, με τεχνογνωσία και προσήλωση, κυρίως με πραγματισμό, χτίζουμε, μέρα με τη μέρα, βήμα με το βήμα, μια καλύτερη πραγματικότητα για όλους τους πολίτες. Έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά αποδεικνύουμε με απτά αποτελέσματα ότι είμαστε στη σωστή πορεία.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου