Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

«Μπλόκο» στα τουρκικά F-16 και με την υπογραφή του Κογκρέσου

 



Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία του βουλευτή των Δημοκρατικών από το Νιού Χαμσάιρ, Κρις Πάπας, με την οποία μπλοκάρετε ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ.

Οι τροπολογίες του Κρις Πάπας απαγορεύουν την πώληση όπλων στην Τουρκία εάν το Κογκρέσο δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας –ή και κάποιου άλλου NATOϊκού συμμάχου- μέσω υπερπτήσεων ή παραβιάσεων εναέριου χώρου για τουλάχιστον έξι μήνες.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να άρει την απαγόρευση για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε θα πρέπει να περιγράψει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πολεμική ρητορική και συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα –έναν πραγματικά αξιόπιστο και δημοκρατικό ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο»: με τα λόγια αυτά, ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας είχε περιγράψει νωρίτερα την Πέμπτη στο CNN Greece έναν από τους σημαντικούς λόγους πίσω από την προσπάθειά του να μπλοκάρει την πώληση όπλων στην Άγκυρα μέσω της αμερικανικής Βουλής.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, υποστηρίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να λογοδοτήσει για τη στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ, ενώ τονίζει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να απορρίπτουν τα αιτήματα της Τουρκίας για οπλισμό μέχρι να αλλάξει τη στάση της.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου