Ολόκληρος ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με επίπεδα πληθωρισμού πρωτόγνωρα. Σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ ο πληθωρισμός σε όλον τον κόσμο.. Οι κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσκολίες σε όλο το φάσμα του οικονομικού τους βίου. Είναι αντιμέτωπες με αχαρτογράφητα νερά και οφείλουν όλες οι χώρες να επεξεργάζονται σενάρια, ακόμη και τα πιο ακραία, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που θα συναντήσουν μπροστά τους.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό εφαρμόσει πλάνο, σχέδιο στήριξης, και με οριζόντια διάσταση προς το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και πιο στοχευμένο στους ευάλωτους, εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Όπως έχει δημοσιευθεί από έρευνες Ινστιτούτων, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια.
Με την αναστολή, επί της ουσίας, της ρήτρας αναπροσαρμογής τρέχει ένα πρόγραμμα στήριξης το οποίο θα έχει διάρκεια για όσο χρειαστεί.
Πέρασε τροπολογία που βάζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τις συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή». Η Πολιτεία φροντίζει να θωρακίσει τη σωστή λειτουργία της αγοράς απέναντι σε πρακτικές που θέλουν να κερδοσκοπήσουν βάρος της κοινωνίας.
Έχουμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στα καύσιμα. Η δεύτερη παρέμβαση με αυξημένη περίμετρο.
Έχουμε πολλές φορές εξηγήσει γιατί δεν είναι εφικτός και δόκιμος ο τρόπος αξιοποίησης των φορολογικών εργαλείων και συγκεκριμένα του Φ.Π.Α. και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σε ό,τι αφορά στη μείωση της τιμής στα καύσιμα.
Ο πρώτος βασικός λόγος είναι ότι τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου είναι ευθέως συνδεδεμένα με τους έμμεσους φόρους, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Συνεπώς, κάτι τέτοιο θα στερούσε πολύτιμα έσοδα και θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία συνθήκη πάρα πολύ κρίσιμη για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις στήριξης της κοινωνίας, αλλά και για ευρύτερους λόγους μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον αστάθειας.
Ο δεύτερος λόγος που προκρίνει η Κυβέρνηση και συστήνει και το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι τα μέτρα να μην έχουν τόσο πολύ οριζόντιο χαρακτήρα, όσο περισσότερο στοχευμένο.
Έχουμε κατά καιρούς ενισχύσει τους οικονομικά αδύναμους με απευθείας χρηματοδότηση για να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων, στα καταναλωτικά αγαθά.
Και όλο αυτό είναι ένας πυλώνας πολιτικής στήριξης σε ό,τι αφορά στις ανατιμήσεις και την εισαγόμενη ακρίβεια.
Υπάρχει ένας δεύτερος πυλώνας πολιτικής, που ξετυλίγεται στο βάθος αυτής της τριετίας, με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που ενισχύουν έμμεσα το εισόδημα. Με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης που δίνει τη δυνατότητα σε κόσμο από το περιθώριο της ανεργίας, αλλά και του μηδενικού εισοδήματος να ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία και να έχει έναν μισθό. Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο, χωρίς να έχει προστεθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω φορολογική επιβάρυνση σε κανέναν Έλληνα πολίτη.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου