Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ στέλνουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, εξοργίζοντας τον δικτάτορα Πούτιν

 


Με ένα δικτάτορα στριμωγμένο σε όλα τα επίπεδα, οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία για να αμυνθεί από τις επεκτατικές βλέψεις των ΡωSSικών στρατευμάτων.

Οργισμένη, η Ρωσία έκανε λόγο για μια πολύ αρνητική εξέλιξη, αναφερόμενη στην απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με το σύστημα HIMARS. Η κίνηση αυτή, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ρίαμπκοβ, αυξάνει τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ κάτι φυσικά που δεν θα συνέφερε τους Ρώσους που θα είχαν την τύχη της χιτλερικής Γερμανίας.

Οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία ενισχύουν τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία, λέει η Μόσχα

«Κάθε αποστολή όπλων που συνεχίζεται, που αυξάνεται, ενισχύει τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ στο πρακτορείο RIA Novosti. φανερά προβληματισμένος για το μέλλον της χώρας του.

Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα εφοδιάσουν την Ουκρανία με το πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) επί ελαφρών τεθωρακισμένων αρμάτων.

Τα οπλικά αυτά συστήματα έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται για συστήματα πολύ μεγάλου βεληνεκούς, εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά η κίνηση συνιστά σημαντική αναβάθμιση των ουκρανικών αμυντικών ικανοτήτων.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες «να διεξαγάγουν τον πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό για να οδηγήσουν….σε μία "στρατηγική ήττα" την Ρωσία», πράγμα που θεωρεί «πρωτοφανές και επικίνδυνο».

Ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, από τη μεριά του, απορρίπτει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, τονίζοντας ότι «Όσο κι αν διαφωνώ με τον κ. Πούτιν... οι ΗΠΑ δεν θα επιχειρήσουν να τον αφαιρέσουν από την εξουσία. Όσο οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί μας δεν δέχονται επίθεση, δεν θα λάβουμε μέρος άμεσα σε αυτήν τη σύγκρουση».

Σε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Newsmax, ο Ουκρανός ηγέτης επέμεινε ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς.

«Δεν μας ενδιαφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν πολεμάμε στο έδαφός τους όπως κάνουν εκείνοι με εμάς», είπε ο Ζελένσκι.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως η Γερμανία θα αποστείλει στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας IRIS-T, όπως δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, έπειτα από τις εκκλήσεις του Κιέβου, καθώς και των κομμάτων της γερμανικής αντιπολίτευσης, για αύξηση της αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Ο καγκελάριος επανέλαβε ότι οι εκτοξευτές πυραύλων δεν θα μπορέσουν να στοχεύσουν ρωσικό έδαφος.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου