Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Ο Τσίπρας θέλει «φωτογραφία» με τον Μελανσόν που τον χαρακτήρισε «Ελεεινή φιγούρα»

 


Τι και αν τον έχει χαρακτηρίσει ελεεινή φιγούρα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Τι και αν έχει ζητήσει την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Τι και αν έχει πει προεκλογικά στους Γάλλους πολίτες «αν εκλεγώ, δεν θα είμαι σαν τον Τσίπρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρατάει κακία στον Ζακ Λικ Μελανσόν. Και έχει αποφασίσει να τον αντιγράψει, καθώς θεωρεί ότι είναι η βασική αιτία της παύσης της εποχής κυριαρχίας του Εμανουέλ Μακρόν.

Ολα για μία φωτογραφία

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες παλεύουν για να καταφέρουν να κλείσουν μία συνάντηση με τον ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς, πριν από τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, για τις οποίες είναι βέβαιοι στην Κουμουνδούρου ότι θα γίνουν στις 25 Σεπτεμβρίου. Μία συνάντηση για τη χειραψία, τη φωτογραφία έστω. Για να αποκτήσει εικόνα το νέο προεκλογικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα που δεν είναι άλλο από το «Ελληνας Μελανσόν». Το συζήτησε με κάποιους και προχθές στις Βρυξέλλες αυτό το αίτημα ο κ. Τσίπρας, λαμβάνοντας την υπόσχεση ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να του κλείσουν αυτή τη συνάντηση.

Η άποψη του παραδοσιακού αριστερού -για πολλούς ακροαριστερού- Μελανσόν για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η χειρότερη δυνατή. Τον θεωρεί λαϊκιστή, δεν τον θεωρεί αριστερό, έχει πει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι κάτι σαν τον Πέπε Γκρίλο. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν από τις ευρωεκλογές του 2014, όταν στην Ελλάδα της λιτότητας των Μνημονίων ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαιναν στο κύμα των αγανακτισμένων και του λαϊκισμού, ο Μελανσόν και η Μαρί Λεπέν ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του. Απλώς ο Μελανσόν κατάλαβε νωρίς, πριν φύγει το Α’ εξάμηνο του 2015, αυτό που κατάλαβαν οι Ελληνες για τον Αλέξη Τσίπρα πολύ αργότερα…

Αν οι άνθρωποι του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρουν να κλείσουν τη συνάντηση με τον Μελανσόν, στην Κουμουνδούρου δεν εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους. Θα επιμείνουν στην προσπάθειά τους να πείσουν τους Ελληνες ότι το δίδυμο Μακρόν-Μελανσόν στην Ελλάδα έχει το αντίγραφό του και είναι Μητσοτάκης-Τσίπρας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει τον ηγέτη των Ισπανών Σοσιαλιστών Σάντσεθ, μια και τελευταία η συνεργασία του με τους αριστερούς δεν πάει καλά και είναι πολύ πίσω από την ισπανική Κεντροδεξιά στις δημοσκοπήσεις και εμφανίζει ως πρότυπο τον Μελανσόν που -κατά την ανάγνωση που έκαναν στην Κουμουνδούρου- ήταν το βασικό εμπόδιο για να μην καταφέρει ο Εμανουέλ Μακρόν να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Στρατηγική

Το αφήγημα «Ελληνας Μελανσόν» θα έχει ισχύ για τον Αλέξη Τσίπρα και για την πρώτη και για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, εφόσον από την πρώτη Κυριακή δεν προκύψει κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά την πρώτη Κυριακή η… συνταγή Μελανσόν υποχρεώνει τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει την προσπάθεια προσέγγισης του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας και να υιοθετήσει μία στρατηγική σύγκρουσης εφ’ όλης της ύλης με την κυβέρνηση, συνδυασμένη με υποσχέσεις προς όλους.

Κανένα πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα. Το έκανε το 2015, θα το κάνει και το 2002. Τότε η φωτογραφία με τον Ιγκλέσιας, τώρα η φωτογραφία με τον Μελανσόν (εάν του κάτσει). Τότε το «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν», τώρα το «ή θα τελειώσουμε με τον εφιάλτη ή θα μας τελειώσει ο εφιάλτης». Οπως ο Μελανσόν έλεγε τον Μακρόν «πρόεδρο των πλουσίων», ο Τσίπρας προσπαθεί να κολλήσει στον Μητσοτάκη την ταμπέλα του «πρωθυπουργού των ελίτ». Να τον εμφανίσει ως σκληρό μεταρρυθμιστή που δήθεν δεν νοιάζεται για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα και παράλληλα να υποσχεθεί τα πάντα. Αύξηση του κατώτατου μισθού σε όρια ανώτερα, ανεξαρτήτως των αντοχών της ελληνικής οικονομίας, χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, νέους φόρους στη μεγάλη περιουσία αλλά και στις επιχειρήσεις, κρατικοποίηση της ΔΕΗ, κρατικοποίηση μίας ή δύο τραπεζών (αυτά τα δύο τελευταία δεν έχει τολμήσει να τα πει ούτε ο Μελανσόν).

Τώρα ποντάρουν σε… ισχνή αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Για το αφήγημα «Ελληνας Μελανσόν» πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών. Αν η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. είναι μικρή, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αντιγράψει τον Μελανσόν και στα όσα έκανε εν όψει των δύο γύρων των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Θα πιέσει για να συγκροτήσει συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25 αλλά και κινήσεις του χώρου της Αριστεράς για να σταματήσουν την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο συνασπισμός του Μελανσόν σταμάτησε την πολιτική κυριαρχία του Μακρόν.

Αν η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. όμως είναι μεγάλη, τότε ο «Ελληνας Μελανσόν» έχει άλλο σχέδιο. Οντας βέβαιοι ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κλείσει όλα τα «στεγανά» από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει σοβαρή αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα εφόσον χάσει και ξαναχάσει εκλογές, οι επιτελείς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πορεύονται με την ελπίδα ότι η νέα νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. θα είναι… πύρρειος. Και εξηγούν ότι με μία πλειοψηφία πιο αδύνατη απ’ ό,τι η σημερινή, της τάξης των 151-153 βουλευτών μετά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δύσκολα θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα του πολύ δύσκολου χειμώνα του 2023 σε ενέργεια και οικονομία. Πολλώ δε μάλλον όταν η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη σημερινή γραμμή του λαϊκισμού, της ισοπέδωσης και του χαϊδέματος των αφτιών της κοινής γνώμης. Ειδικότερα, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ νεο-σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα τον έχουν πείσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πλειοψηφία 151-153 βουλευτών δύσκολα θα κλείσει έναν χρόνο θητείας μετά την επανεκλογή του.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου