Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Τα δύο νέα Air Force One προκαλούν τεράστια αναστάτωση στην Boeing

 



Το ξέρατε ότι υπάρχουν δύο Air Force One; Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο ένα, ωστόσο τα Air Force One είναι δύο και ονομάζεται έτσι όταν σε αυτό επιβαίνει ο Πλανητάρχης.

Η Boeing όφειλε να παραδώσει σύντομα δύο νέα Προεδρικά 747, όμως η κατασκευή τους είναι ήδη εκτός προϋπολογισμού και έχουν καθυστερήσει.

Μεταξύ άλλων προβλημάτων, η Boeing δυσκολεύεται ακόμα και να βρει αρκετούς εργαζομένους, οι οποίοι να είναι «καθαροί» από άποψη ασφάλειας για να εργαστούν σε υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικά αεροπλάνα. Το πρόβλημα κορυφώθηκε το προηγούμενο διάστημα, λόγω των ελλείψεων προσωπικού εξ αιτίας της πανδημίας.

Ένα άλλο πρόβλημα ήταν η «διαμάχη» της κατασκευάστριας αεροσκαφών με έναν εξωτερικό συνεργάτη για το εσωτερικό του αεροπλάνου. Ο συνεργάτης αντικαταστάθηκε, ωστόσο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει κι άλλο η κατασκευή.

Τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Boeing είπε ότι ήταν εξ αρχής λάθος η συμφωνία της εταιρείας να κατασκευάσει τα δύο αεροσκάφη. Μιλώντας πριν μερικές εβδομάδες σε αναλυτές, είπε ότι η συμφωνία των 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της κυβέρνησης και της Boeing «είχε μία σειρά κινδύνων που δε θα έπρεπε να είχε αναλάβει η Boeing».

Τα δύο Air Force One που είναι στη διάθεση του Αμερικανού Προέδρου είχαν κατασκευαστεί το 1990, με σκοπό να έχουν αντικατασταθεί έως το 2025. Τώρα, η Boeing λέει ότι πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμα πριν το 2026.

Όσον αφορά τον πρώην Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, δεν του άρεσε το χρώμα των Air Force One – λευκό με μία θαλασσιά γραμμή – που υπάρχει από τότε που ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Κένεντι.

Ο ίδιος ήθελε μία πιο «πατριωτική» όψη, που να περιέχει τα χρώματα κόκκινο, μπλε και λευκό, που περιέχει και η αμερικανική σημαία. Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός, καθώς και η ανθεκτικότητα του αεροπλάνου ακόμα και σε επίθεση με πυρηνικά όπλα.

Και πρέπει επίσης να προστεθεί ένα ακόμα πονοκέφαλος: τα χρώματα που ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν μεγάλο πρόβλημα.

Όμως, όπως αποδεικνύεται το σκούρο μπλε που ζήτησε ο Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, που διασφαλίζουν τις ασφαλείς επικοινωνίες του Πλανητάρχη με τους αξιωματικούς και τα μέλη της κυβέρνησής του που βρίσκονται στο έδαφος.

Ακόμα πάντως δεν έχει γνωστό αν τελικά θα αντικατασταθούν τα χρώματα με αυτά που ζήτησε ο Τραμπ.


Κλειώ Νικολάου 

economistas.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου