Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Εξασφάλιση 97 δεσμεύσεων για υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για θέση μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας

 Εξασφαλίστηκαν 97 δεσμεύσεις για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο  Ασφαλείας του ΟΗΕ - Πτήση & Διάστημα


Εξασφαλίστηκαν 97 γραπτές δεσμεύσεις υπέρ της ελληνικής υποψηφιότητας για την εκλογή σε θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας την περίοδο 2025-26. Πάνω από το 50% των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών στηρίζουν την εκλογή μας.

Είναι μια σημαντική επιτυχία της εξωτερικής πολιτική και της στρατηγικής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που οικοδομεί συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις με όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μόνο υποψήφιες χώρες για τις δύο θέσεις που αντιστοιχούν στη γεωγραφική ομάδα που ανήκουμε: η Ελλάδα και η Δανία. Δεν πρέπει, όμως, να αποκλείσουμε την υποβολή και άλλης υποψηφιότητας.

Σκοπός μας -όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών- είναι να προβάλλουμε τις αρχές  που  αποτελούν και τις βασικές αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής:

Το σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.

Τον πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Την απαγόρευση της χρήσης και της απειλής της χρήσης βίας.

Την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και όπου χρειάζεται, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Την προώθηση διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση και επίλυση των διεθνών σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η τρομοκρατία.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου