Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Η Κομισιόν αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - "Πράσινο" φως για την 6η δόση

 


Σε θετικό έδαφος κινείται η έκθεση της Κομισιόν για τη 12η αξιολόγηση της Ελλάδας. 

Η Κομισιόν αποδίδει εύσημα  ως προς την επίτευξη των συμφωνηθέντων δεσμεύσεων, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένους τομείς οι οποίες συνδέονται εν μέρει με τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται, «η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup σχετικά με την αποδέσμευση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την πολιτική». 

Ουσιαστικά η χώρα παίρνει το πράσινο φως για να λάβει την 6η δόση από τα κέρδη των ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ, όπως προβλέπει η συμφωνία για τη μεταμνημονιακη εποπτεία.

Στα θετικά καταγράφονται η νέα κοινή λειτουργική ταξινόμηση για δημοσιονομικούς και λογιστικούς σκοπούς, μέτρα στο πλαίσιο του αντιμονοπωλιακού μέτρου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεις, επιδόματα αναπηρίας, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια διοίκηση.

Από την έκθεση, δεν λείπουν και οι παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρεται, το 2022, με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν και με βάση τις πληροφορίες που ενσωματώθηκαν στο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός, συμπεριλαμβανομένης της ώθησης που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται να είναι υποστηρικτικός.

Τα περισσότερα από τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα καταργηθούν σταδιακά το 2021 και αυτά που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος του 2022 αποσκοπούν στην τόνωση της συνολικής ζήτησης και της απασχόλησης, η οποία θα στηρίξει μια βιώσιμη και ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς.

Επιπλέον, όπως τονίζεται, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ανάκαμψης και το Ταμείο θα συμβάλουν σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Τέλος, η πραγματοποίηση δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως οι αναθεωρήσεις δαπανών, ο προϋπολογισμός επιδόσεων, η ολοκλήρωση της λειτουργικής ταξινόμησης και η ανάπτυξη ενός πράσινου προϋπολογισμού αναμένεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δημόσιων οικονομικών.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου