Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Στην νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν ο υπουργός εσωτερικών καταζητούμενος του FBI

 


Ο Μουλά Χασάν Αχούντ, πρώην στενός συνεργάτης του ιδρυτή των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Αφγανιστάν ενώ ο Σιρατζουντίν Χακάνι, η ομώνυμη οργάνωση του οποίου θεωρείται «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Χακάνι είναι γιος του ιδρυτή του δικτύου Χακάνι και το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα των «πλέον καταζητούμενων» του FBI λόγω της ανάμιξής του σε επιθέσεις αυτοκτονίας και των δεσμών του με την Αλ Κάιντα.

Ο Μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, διορίστηκε αναπληρωτής του πρωθυπουργού Αχούντ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ. Το γεγονός ότι ο Μπαραντάρ διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και όχι επικεφαλής της θεωρείται έκπληξη, αφού ήταν εκείνος που διαπραγματεύτηκε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και ήταν το «πρόσωπο» των Ταλιμπαν στον κόσμο το τελευταίο διάστημα.

Ο Μπαραντάρ, επίσης στενός φίλος του Μουλά Ομάρ, υπήρξε στο παρελθόν υψηλόβαθμος διοικητής των Ταλιμπάν, υπεύθυνος για τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Πακιστάν το 2010 και μετά την αποφυλάκισή του, το 2018, ανέλαβε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ.

Ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του Μουλά Ομάρ, αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας. 

Δεν είναι σαφές τι ρόλο θα αναλάβει στην κυβέρνηση ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο οποίος κάλεσε τη νέα κυβέρνηση «να τηρήσει τη σαρία», τον ισλαμικό νόμο, στο πρώτο μήνυμά του μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές, πριν από τρεις εβδομάδες.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου