Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Τρομοκρατικές επιθέσεις 2015 στο Παρίσι: «Μας έχουν σαν σκυλιά», ούρλιαζε ο δράστης Αμπντεσλάμ

 


Εξι χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, στο θέατρο Μπατακλάν και όχι μόνο, ξεκίνησε η δίκη των κατηγορουμένων.

Η ιστορική δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον εννέα μήνες, σε μια άνευ προηγουμένου ποινική ακρόαση στη Γαλλία, όπου οι ενάγοντες ανέρχονται σε περισσότερους από 1.800 και οι δικηγόροι είναι τουλάχιστον 300.

Κατά την έναρξη της ιστορικής αυτής δίκης, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ πήρε τη θέση του ανάμεσα στους κατηγορουμένους. Μια πλούσια γενειάδα προεξείχε πίσω από τη μάσκα, μοιάζοντας να τον κυκλώνει, ενώ τα μαλλιά του είχαν μέτριο μήκος. Ο μόνος επιζών τρομοκράτης των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου βρισκόταν περικυκλωμένος από αστυνομικούς και συνομιλούσε με τους δικηγόρους του.

Οταν κλήθηκε να δηλώσει την ταυτότητά του, ο Αμπντεσλάμ μίλησε για την πίστη του. «Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να καταθέσω ότι δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός από τον Αλλάχ και ότι ο Μωάμεθ είναι ο υπηρέτης του και ο αγγελιοφόρος του. «Θα το δούμε αργότερα», απάντησε ο πρόεδρος, Jean-Louis Peries, ο οποίος στη συνέχεια τον ρώτησε το επάγγελμά του...

Όρθιος στο κουτί, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που κατέβασε τη μαύρη μάσκα για να μιλήσει, έσκυψε προς το μικρόφωνο. «Εγκατέλειψα κάθε επάγγελμα για να γίνω μαχητής του Ισλαμικού Κράτους», απάντησε ήρεμα, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα των γονιών του: «Το όνομα του πατέρα μου και της μητέρας μου δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν την ιστορία», απάντησε.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είναι ο μόνος από τους δεκατέσσερις κατηγορούμενους που είχαν αυτή τη στάση. Οι άλλοι 13 απάντησαν με ηρεμία στις ερωτήσεις του προέδρου.

Καθώς η διαδικασία συνεχιζόταν, κάποια στιγμή ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ άρχισε να ουρλιάζει για τις συνθήκες κράτησης. Ενώ ο δικηγόρος του, Farid Kharkhach, κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησης του πελάτη του, ο Αμπντεσλάμ αποφάσισε να παρέμβει. Σηκώθηκε και, αφού έβγαλε τη μάσκα του, άρχισε να φωνάζει: «Πρέπει να μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους, δεν είμαστε σκυλιά».

Ο πρόεδρος του ειδικού ορκωτού δικαστηρίου προσπαθούσε να τον σταματήσει, ωστόσο ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνέχισε: «Εδώ είναι πολύ όμορφα, υπάρχουν επίπεδες οθόνες, κλιματισμός, αλλά εκεί μας κακομεταχειρίζονται, είμαστε σαν τα σκυλιά».

Δημοσιογράφος του BFM TV άκουσε τότε ένα θύμα της επίθεσης, στο πίσω μέρος του δικαστηρίου, να απαντά στον τρομοκράτη: «Και εμείς είχαμε 130 νεκρούς».


Πηγή: Le Monde & BFM TV

iefimerida.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου