Φέτος η εκπαίδευση προβλέπεται αποκλειστικά διά ζώσης. Από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών -όπως ήδη ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων- μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:
Οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Στις ηλικίες 15-18, έχει εμβολιαστεί το 28% των παιδιών, ενώ στις 12-15 το 14%.
Οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με δική τους ευθύνη και κόστος. Το υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών (80%), σε συνδυασμό με ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει από το νέο κορωνοϊό προσφέρει μια κάλυψη του 90%.
Σε περίπτωση κρούσματος. διεθνώς ακολουθείται το πλαίσιο τα τμήματα να μην κλείνουν, αλλά να υπάρχει αυξημένος έλεγχος. Ειδικότερα, σε περίπτωση κρούσματος, όλο το τμήμα θα κάνει δυο rapid τεστ την εβδομάδα δωρεάν, ενώ οι εμβολιασμένοι μόνο self test. Τα παιδιά που κάθονται πιο κοντά στο μαθητή με κρούσμα θα κάνουν κάθε μέρα τεστ.
Το πρόσωπο που θα εντοπιστεί με κρούσμα COVID-19:
Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Το τμήμα θα κλείνει εφόσον τα κρούσματα είναι το 50% συν 1 των μαθητών του τμήματος. Τα τμήματα έκλειναν πέρυσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού στα σπίτια και να προστατευθούν έτσι και τα μέλη των οικογενειών μαθητών και εκπαιδευτικών. Σήμερα, οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες και, όσες δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 90.000 τμήματα και δεν υπάρχει η δυνατότητα να διπλασιαστούν. Αποτελεί θράσος να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ το διπλασιασμό αιθουσών και εκπαιδευτικών για μαθητές 14 σχολικών ετών σε όλη τη χώρα και μάλιστα υπό συνθήκες πανδημίας, όταν επί ημερών του δεν κατάφερε να στεγάσει μόλις ένα επιπλέον έτος προσχολικής εκπαίδευσης που ο ίδιος θεσμοθέτησε! Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (2020), η Ελλάδα, με μ.ό. 17,41 μαθητές/τάξη δημοτικού και 19,94 γυμνασίου, είναι 4η χώρα με χαμηλότερο μέσο όρο αριθμού μαθητών ανά τάξη, μεταξύ περισσότερων από 30 χωρών, και βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το μ.ό. των κρατών-μελών της ΕΕ (19,86 δημοτικό και 21 γυμνάσιο) και του ΟΟΣΑ (21,11 και 23,30).
Σχετικά με τα πανεπιστήμια, που ανοίγουν την 1η Οκτωβρίου:
Το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι φοιτητές θα προσέρχονται είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης του τελευταίου 6μήνου ή εργαστηριακού τεστ (PCR ή Rapid).
Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται από τις πρυτανικές αρχές.
Παράλληλα, προχωρούν οι διεργασίες για να υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο σε κάθε πανεπιστήμιο της χώρας.
Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη των 400 ατόμων και βρίσκεται στη φάση επικύρωσης των πινάκων από τον ΑΣΕΠ και θα ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου