Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Το πακέτο μέτρων που έχει ήδη αποφασιστεί για την ανακούφιση των πληγέντων


 

Το πακέτο μέτρων που έχει ήδη αποφασιστεί για την ανακούφιση των πληγέντων αφορά:


1 Την οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του. Οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, ενώ επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.


2 Την αναβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων όλων των πληγέντων για έξι μήνες και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που κάηκαν στις πυρκαγιές. Ειδικά για το οφειλόμενο ποσό ασφαλιστικών εισφορών μετά το τέλος του εξαμήνου της αναβολής πληρωμής το ποσό που θα έχει συσσωρευτεί θα μπορεί να αποπληρωθεί σε 12 έως 24 μηνιαίες δόσεις.


3 Αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές. Οι επιχειρήσεις και οι αγρότες θα πάρουν άμεσα μια προκαταβολή και μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών θα πάρουν και το υπόλοιπο της αποζημίωσης.


4 Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτιρίων. Προβλέπεται συγκεκριμένα 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων.


5 Επιδότηση ενοικίου. Ειδικότερα, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, είναι σχεδιασμένο να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Παράλληλα, για τους πολίτες που πλήττονται από τις πυρκαγιές, με χρηματοδότηση -αρχικά 300.000 ευρώ- από το υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχωρά άμεσα στη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να φιλοξενηθούν οι πληγέντες


6 Αποζημίωση των αγροτών από τον ΕΛΓΑ. Ο οργανισμός θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, ενώ, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ.


7 Τέλος, θα ανακοινωθεί και η αναστολή για 6 μήνες της διενέργειας πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου