Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021

Ποιοι δεν θα μπορούν πλέον να αιτηθούν άσυλο στην ΕλλάδαΠίσω στην Τουρκία οι λαθρομετανάστες απο Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία.

Τέρμα το "ανοίξαμε και σας περιμένουμε" και στις περιπέτειες που μας άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΜΚΟ των συντρόφων για να γεμίζουν τις τσέπες από τους λαθρομετανάστες

Η δημοσίευση της ΚΥΑ των Υπουργείων Εξωτερικών και, Μετανάστευσης και Ασύλου,  λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου και όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεκριμένων κατηγοριών αιτούντων διεθνούς προστασίας, η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα.

Αυτό είναι μια σημαντική νομική αλλαγή στο άσυλο και πρακτικά σημαίνει πως η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει αυτή την εξέταση αιτημάτων διεθνούς προστασίας αιτούντων με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, καθ’ ότι αποδεδειγμένα δεν κινδυνεύουν στο έδαφός της λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα και δύνανται να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας.

 Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, δήλωσε :


 «Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.

 Ως προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και θωρακίζει το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας έναντι αιτημάτων πολιτών από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία, που αντικειμενικά δεν έχουν λόγο να μη θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα.

 Κυρίως όμως είναι ένα ακόμα βήμα για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να μην επιτρέπει τη δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών και τη διέλευση στην Ελλάδα».

Η απόφαση αυτή αλλάζει άρδην την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την χώρα μας. Οι μετανάστες που προέρχονται από τις προαναφερθείσες χώρες και έφτασαν στην Ελλάδα διερχόμενοι από την Τουρκία πρακτικά δεν θα δύνανται, υπό προϋποθέσεις, να αιτηθούν άσυλο στην χώρα μας.

Αυτή η εξέλιξη ελαχιστοποιεί το διάστημα για την έκδοση των αποφάσεων σχετικά με το άσυλο οι οποίες επί της προηγούμενης διακυβέρνησης έπαιρναν ακόμα και ένα έτος, ενώ μέχρι πρότινος εκδίδονταν σε διάστημα περίπου τριών μηνών.

Έτσι, όσοι φτάνουν στην Ελλάδα και καταθέτουν αίτημα για χορήγηση ασύλου, θα βλέπουν την αίτηση τους να απορρίπτεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και σε μία με δύο ημέρες, αφού η χώρα στην οποία θα έπρεπε να έχουν ζητήσει άσυλο είναι η Τουρκία. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταγόμενοι από τις πέντε αυτές χώρες μετανάστες καταθέτουν το 90% των αιτημάτων ασύλου αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

 Με αυτά ως δεδομένα, οι προερχόμενοι από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία, άμα τη αφίξει τους στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία γιατί εδώ θα είναι παράνομοι. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αυτή η εξέλιξη όχι μόνο θωρακίζει νομικά την χώρα μας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών αλλά θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της καθώς μέχρι στιγμής αρνείται να συνεργαστεί στο ζήτημα των απελάσεων και επιστροφών.

 Την ίδια ώρα, όπως τονίζεται, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή της απόφασης αυτής, οι μετανάστες που φτάνουν στην χώρα μας και θα «εγκλωβίζονται» μιας και δεν θα μπορούν να μεταβούν ως πρόσφυγες στην υπόλοιπη Ευρώπη και εν συνεχεία θα απελαύνονται, θα ειδοποιούν τους συμπατριώτες τους πως η Ελλάδα δεν αποτελεί διάδρομο προς την Ευρώπη, μειώνοντας έτσι ραγδαία τον αριθμό όσων επιχειρούν μέσω της χώρας μας να φτάσουν στην Γερμανία, την Γαλλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου