Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Συμφωνία των 27 να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ σε ταξιδιώτες από τρίτες χώρες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι


 

Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιασθεί με τις απαραίτητες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς στη χώρα μας:

Την Τετάρτη ξεπεράσαμε τους 4.610.000 εμβολιασμούς, ενώ 1,7 εκατομμύριο συμπολιτών μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ και 2 εβδομάδες  ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς. Ήδη, στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data.          

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. Θα πάει ανά πενταετία προς τα κάτω, όπως πηγαίνει η προτεραιοποίηση. Μετά θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-34. Το πότε θα ανοίξουν αυτές θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα ραντεβού των 40-44.

Έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 40 νησιά και βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλα 29.

Δόθηκε η δυνατότητα στα 19 μεγαλύτερα νησιά να ανοίξουν οι εμβολιασμοί στους 18 άνω με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson – η πλατφόρμα άνοιξε προχθές. Στόχος είναι -αυτό θα εξαρτηθεί από τα ραντεβού- μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στα 19 αυτά νησιά.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στις ΕΜΑΚ γίνεται για επιχειρησιακούς λόγους:

Οι ΕΜΑΚ είναι ομάδες πολύ υψηλής ετοιμότητας και πρέπει να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει δυνατότητα, όταν υπάρχει κίνδυνος, να λείψει ούτε ένας από την ομάδα. 

Οι ΕΜΑΚ, επίσης, συμμετέχουν και σε επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Μπορεί να χρειαστεί να βρεθούν ανά πάσα στιγμή κάπου και είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχεια μιας κρίσιμης υπηρεσίας  του Κράτους. 

Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, δίνεται η δυνατότητα να μετατεθούν αλλού και να μεταφερθούν στη θέση τους άλλοι που έχουν εμβολιαστεί.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου