Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Eurostat: Η πανδημία μείωσε το προσδόκιμο ζωής

 


Μείωση του προσδόκιμου ζωής σε πολλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. κατέγραψε η Eurostat, με την πανδημία να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιστροφή τής τάσης που είχε καταγραφεί τις προηγούμενες δεκαετίες.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις το 2020 σημειώθηκαν στην Ισπανία (-1,6 έτη σε σύγκριση με το 2019) και τη Βουλγαρία (-1,5), ακολουθούμενες από τη Λιθουανία, την Πολωνία (-1,4) και τη Ρουμανία (1,4). Στην περίπτωση της Ελλάδας, το προσδόκιμο ζωής έπεσε κατά 0,5 έτη ενώ στην Κύπρο και τη Λετονία δεν παρουσιάζεται κάποια μεταβολή.

Στον αντίποδα, αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής σε Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία με 0,1 για τις δύο πρώτες χώρες και 0,3 για τη Νορβηγία.

Την τελευταία δεκαετία είχε εμφανίσει αύξηση το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Οι επίσημες στατιστικές είχαν αποκαλύψει ότι το προσδόκιμο ζωής είχε αυξηθεί, κατά μέσο όρο, περισσότερο από δύο χρόνια ανά δεκαετία από τη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της Eurostaτ, το προσδόκιμο ζωής είναι ένας δείκτης περιόδου θνησιμότητας που δείχνει τη μέση διάρκεια ζωής σε έναν πληθυσμό που υπόκειται στα ποσοστά θνησιμότητας της επιλεγμένης χρονικής περιόδου.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές που εκτιμήθηκαν παραπάνω για το προσδόκιμο ζωής το έτος 2020 θα ισχύουν αν οι συνθήκες θνησιμότητας που παρατηρήθηκαν το 2020, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας, διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου