Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Μετάδοση: Χωρίς συμπτώματα ο ένας στους δύο – Τι πρέπει να μας υποψιάσει

 


Μεγάλο είναι το ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών καθώς ο ένας στους δύο φορείς του ιού δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, κάνοντας ακόμα ευκολότερη την εξάπλωση του.

Από την αρχή της πανδημίας, οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς που μπορούν να μεταδίδουν τον ιό χωρίς οι ίδιοι να νοσούν. Τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι το ποσοστό αυτών των ασθενών είναι αρκετό μεγάλο, καθώς ένας στους δύο ασθενείς κορωνοϊού είναι ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι αποκαλυπτικά. Η έρευνα εξέτασε 10.οοο κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο και τα στοιχεία αναφέρουν ότι το 53% όσων διαγνώστηκαν με κορωνοϊό δεν παρουσίασαν κάποιο από τα κοινά συμπτώματα, όπως ο βήχας ή ο πυρετός. Μάλιστα η ασυμπτωματική μετάδοση φαίνεται πως είναι πιο συχνή απ’ ότι θεωρούσαν οι επιστήμονες.

Σε όσους παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου, το πιο σύνηθες σύμπτωμα ήταν η κόπωση και ακολουθούν ο πονοκέφαλος και ο βήχας. Παρόλα αυτά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας έχει συμπεριλάβει μόνο τον πυρετό, τον συνεχή βήχα και την απώλεια γεύσης και όσφρησης ως ενδεικτικά συμπτώματα της νόσου. Το 18% των ασθενών μάλιστα ανέφεραν την απώλεια της όσφρησης και της γεύσης ως το μόνο τους σύμπτωμα.

Η βρετανή στατιστικολόγος Sarah Crofts τόνισε τη σημασία της συνεχούς διερέυνησης των συμπτωμάτων: «Είναι  καθοριστικής σημασίας να συνεχίσουμε να μετράμε τα επίπεδα μόλυνσης στον πληθυσμό και να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν αλλαγές που διαφορετικά θα μπορούσαν να μην εντοπιστούν».

Οι συμπτωματικοί ασθενείς

Η μελέτη ανέλυσε και τα συμπτώματα των ασθενών που είχαν αυξημένο ιικό φορτίο την ίδια περίοδο που εξέτασαν και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς για να καθοριστεί η συχνότητα ορισμένων συμπτωμάτων. Το κοιλιακό άλγος, η διάρροια και η ναυτία ή τάση προς έμετο ήταν αυτά που παρουσίασαν λιγότερο συχνά οι ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ τα πιο συχνά ήταν η κόπωση, ο βήχας και ο πονοκέφαλος. Τα στοιχεία έδειξαν ότι υπήρξε αύξηση σε όλα τα συμπτώματα, όμως το 55% που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό ανέφεραν ότι δεν είχαν καθόλου συμπτώματα το Δεκέμβριο. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε ελαφρά τον Ιανουάριο (46%) και τον Φεβρουάριο (47%), αλλά αυξήθηκε ξανά στο 53% τον Μάρτιο. Όλα τα αριθμητικά στοιχεία αφορούν άτομα που παρέμειναν στο σπίτι  και όχι περιστατικά που νοσηλεύτηκαν ή βρίσκονταν σε άλλες δομές όπως κέντρα φροντίδας.

Ο καθηγητής Kevin McConway, ομότιμος καθηγητής εφαρμοσμένων στατιστικών του Πανεπιστημίου Open, σχολίασε το γεγονός ότι η μελέτη συμπεριέλαβε δώδεκα συμπτώματα της Covid-19, αποκλείοντας άλλα που εμφανίζονται λιγότερο συχνά όπως η δυσκολία στη συγκέντρωση και η ταχυπαλμία. Το γεγονός αυτό ίσως μπέρδεψε τους συμμετέχοντες: «Υπάρχει μια ερώτηση στο ερωτηματολόγιο που ρωτά αν το άτομο πιστεύει ότι έχει συμπτώματα σχετικά τη νόσο Covid-19, οπότε οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αναφέρει ότι είχαν ένα σύμπτωμα που δεν ήταν στη λίστα των δώδεκα αυτών συμπτωμάτων» αναφέρει σχετικά.


Πηγή : ygeiamou.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου