Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Εμβολιασμοί: Ποιες ομάδες παίρνουν σειρά προτεραιότητας

 


Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα και θα ξεκινήσει από τις 16 έως τις 19 Απριλίου. Η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 πολίτες.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί, αλλά και η ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών, ενώ από τις 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, τον Ιούνιο, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα εμβολιάζονται και οι νεότερες ηλικίες. 

Να τονιστεί ότι από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca.

Στην ομάδα Β, που θα ξεκινήσει τις αιτήσεις για ραντεβού την Παρασκευή, εντάσσονται συγκεκριμένες υπο-ομάδες ασθενών που κρίνεται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για να ασθενήσουν λόγω κορωνοϊού. Οι ομάδες αυτές είναι οι εξής:

Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, ειδικότερα με συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσο, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου.

Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2.

Ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, με Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2.

Ασθενείς με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ειδικότερα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων.

Ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία ασθενών της ομάδας Α).

Ασθενείς σε σνοσοκαταστολή καθώς και με λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL).

Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος.

Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.

Ασθενείς με διαταραχές σπληνός, ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία).

Ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα, ειδικότερα με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα.

Ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο, σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.

Άτομα με σοβαρή αναπηρία, που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί.

Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα, που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/apo-deytera-emboliasmoi-me-johnson-johnson



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου