Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Κυπριακό - Πενταμερής: δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του πλαισίου λύσης

 



Το θετικό είναι ότι όλες οι πλευρές προσέρχονται στη συνάντηση. Η Ελλάδα έχει προσκληθεί από τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., ως εγγυήτρια δύναμη και  μ’ αυτή την ιδιότητα βρίσκεται εκεί. 

Βεβαίως, την ίδια ώρα είμαστε ρεαλιστές, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που έχουν εκφραστεί επανειλημμένα από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ευελπιστούμε ότι η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει στον Γενικό Γραμματέα να προτείνει τα επόμενα βήματα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν σταματήσει.

Το πλαίσιο επίλυσης για εμάς είναι σαφές. Πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με τον χάρτη του Ο.Η.Ε., με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είναι σαφείς οι αποφάσεις του Ο.Η.Ε. για Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία. Και προφανώς πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την  απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

Λύση συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση, δηλαδή, που θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου