Δεν θα είναι η καθιερωμένη ετήσια ομιλία του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου για την «Κατάσταση της Ενωσης», αλλά όλοι προεξοφλούν ότι θα αποδειχθεί εξίσου σημαντική. Σήμερα, Μ. Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, όπου θα σκιαγραφήσει τις προτεραιότητές του για τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει αναλάβει, καθώς τη Μ. Παρασκευή θα περάσει το συμβολικό ορόσημο των 100 πρώτων ημερών του στην προεδρία. Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προεξοφλήσει ότι οι Αμερικανοί θα πλήξουν με τον «νυσταλέο Τζο», ο Δημοκρατικός πρόεδρος εξέπληξε πολλούς με το δυναμικό του ξεκίνημα και το πολύ πιο ριζοσπαστικό από ό,τι προεξοφλούσαν πολιτικό στίγμα των επιλογών του. Φίλοι και αντίπαλοι υποχρεώνονται να του αναγνωρίσουν ότι τήρησε και με το παραπάνω τις υποσχέσεις του στα δύο κεντρικά μέτωπα όπου είχε εστιάσει την προσοχή του: την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη των μη προνομιούχων στρωμάτων, τα οποία υπέστησαν τις μεγαλύτερες οικονομικές επιβαρύνσεις εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.
Προτού εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, ο 46ος πρόεδρος είχε υποσχεθεί 100 εκατ. εμβολιασμούς κατά τις 100 πρώτες ημέρες της προεδρίας του. Στην πραγματικότητα, έγιναν 200 εκατ. εμβολιασμοί – κάτι που, βέβαια, οφείλεται εν μέρει στο επιτυχημένο πρόγραμμα παραγωγής εμβολίων που κληροδότησε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά σε έναν άλλο βαθμό αποδίδεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του για επιτάχυνση της διάθεσης των εμβολίων στους πολίτες.
Οταν εκφωνούσε, στις 21 Ιανουαρίου, την παρθενική ομιλία του ως πρόεδρος, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, οι ΗΠΑ μετρούσαν γύρω στις 195.000 νέα κρούσματα και 3.000 νεκρούς την ημέρα. Σήμερα, τα κρούσματα έχουν πέσει μεσοσταθμικά στις 57.000 και τα θύματα στα 700, κάτι που, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να κινούνται με μεγαλύτερη ελευθερία και να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Περίπου τα δύο τρίτα των Αμερικανών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, επικροτούν τη διαχείριση της επιδημίας από τον νέο πρόεδρο.
Στην τελετή ορκωμοσίας του, ο Μπάιντεν περιέγραψε την αποστολή του, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται, με το εξής τετράπτυχο: να διορθώσει, να αποκαταστήσει, να θεραπεύσει και να κτίσει – ρήματα που παρέπεμπαν σε αυτά που κληρονόμησε από την άκρως διχαστική προεδρία Τραμπ. Στο πεδίο της οικονομίας, παρά τους οριακούς συσχετισμούς στο Κογκρέσο, κατάφερε να προωθήσει ένα πρόγραμμα τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων και να στείλει σε κάθε Αμερικανό επιταγή 1.400 δολαρίων – λέγεται, μάλιστα, ότι καθυστέρησε την ομιλία του στο Κογκρέσο μέχρι να φθάσουν οι επιταγές στους παραλήπτες τους.
Τα μέτρα αυτά, όπως και η πρότασή του για αύξηση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις και στην ανώτατη εισοδηματική κατηγορία, συναντούν ευρεία αποδοχή, της τάξεως του 58%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αντίθετα, το φιλόδοξο σχέδιό του για ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 2,3 τρισ. επικροτείται μόλις από το 52% των πολιτών και δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα περάσει από τη Γερουσία, καθώς δεν έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις του μετριοπαθούς Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζον Μάντσιν.
Η προσήλωση του Μπάιντεν στα δύο κεντρικά μέτωπα, της πανδημίας και της οικονομίας, δεν τον εμπόδισε να εκμεταλλευθεί την επικαιρότητα για να ανοίξει τη συζήτηση περί μεταρρυθμίσεων σε άλλα, δύσκολα μέτωπα, όπως η αστυνομία και η οπλοκατοχή. Η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και στον διάλογο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η σκληρή γραμμή έναντι Ρωσίας και Κίνας και η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων έδωσαν ένα πολύ διαφορετικό στίγμα εξωτερικής πολιτικής από εκείνο του προκατόχου του. Οσο για το στυλ της αμερικανικής προεδρίας, η διαφορά με τον Τραμπ δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο εντυπωσιακή. Μέσα σε 100 ημέρες, ο Μπάιντεν έδωσε μόνο μία συνέντευξη Τύπου, κατέφευγε κατά κανόνα σε γραπτές δηλώσεις και, βέβαια, δεν βομβάρδιζε την υφήλιο με τουίτ κάθε μέρα, από τα άγρια χαράματα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου