Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Όταν η ΕΦΣΥΝ κατηγορούσε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για αστυνομική βία


 

Τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε την καταστολή για να επιβληθεί, χωρίς να υπάρχει σχέδιο και στημένες συγκεντρώσεις που ήθελαν να προκαλέσουν όξυνση και αποσταθεροποίηση όπως συμβαίνει τώρα με οργανωμένο ακροαριστερό σχέδιο.

17.7.2015 ΕΦΣΥΝ :Πρώτη φορά... αριστερή καταστολή

Αυτούσιο το άρθρο :

Σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις βίας και παρανομίας από την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. κατέφυγαν το βράδυ της Τετάρτης μονάδες των ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών που είχαν ήδη συλληφθεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και βρίσκονταν πια στα χέρια της αστυνομίας, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των συλληφθέντων μέσω των δικηγόρων τους.

Εναν διαδηλωτή τον κράτησαν μέσα στην κλούβα και τον χτυπούσαν με μανία. Διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί και παρακολουθούσαν το όργιο βίας μέσα από τα περιπολικά που βρίσκονταν δίπλα είχαν σοκαριστεί και παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να περιμένουν λίγο, φοβούμενοι για τα χειρότερα, αν φύγουν και αφήσουν μόνη την κλούβα. Αλλά το ξύλο συνεχίστηκε σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη ΓΑΔΑ. Και μέσα στο κτίριο του αρχηγείου η βία όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά πήρε τη μορφή βασανιστηρίων.

Σε μια ομάδα προσαχθέντων, οι αστυνομικοί τούς ζήτησαν να στοιχηθούν ο ένας πίσω από τον άλλο, τεντώνοντας τα χέρια μέχρι τον ώμο του μπροστινού, και τότε τους κατάφερναν βίαια χτυπήματα με κλομπ στα χέρια. Σε άλλη παραλλαγή του βασανιστηρίου τούς ζητούσαν να φέρουν τα χέρια στη μύτη και τότε τους χτυπούσαν με το κλομπ στα πλευρά. «Τι ψήφισες ρε; ΣΥΡΙΖΑ;» τους ρωτούσαν και χτυπούσαν ανελέητα.

«Οι ενέργειες των αστυνομικών συνιστούν υπόδειγμα βασανιστηρίων. Πρόκειται για κακουργηματικές πράξεις που επιφέρουν μηνύσεις για βασανισμό. Και μόνο στο άκουσμα των αναφορών, ο εισαγγελέας θα έπρεπε να διατάξει έρευνα», λέει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος Αντωνία Λεγάκη.

Υστερα από σχεδόν επτά μήνες που βρίσκεται στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας εναντίον της κρατικής καταστολής, το ερώτημα δεν μπορεί να είναι πια μόνο τι συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να εξαλείψει τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και παρανομίας στην αστυνομία, αλλά αφορά κεντρικά την πολιτική της κυβέρνησης.

Η εκδήλωση τυφλής βίας εκ μέρους της αστυνομίας υπαγορεύεται από τον εκβιασμό των δανειστών; Την καλύπτει ο πρωθυπουργός; Η απάντηση θα φανεί μέσα από τα μέτρα που θα πάρει αφενός για να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία για τα γεγονότα της Τετάρτης και αφετέρου για να μην επαναληφθούν επί πρωθυπουργίας του παρόμοια φαινόμενα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες της Τετάρτης περιλαμβάνονται ο Μάνθος Ταβουλάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου Αττικής, και ο Μιχάλης Γκοντούμας, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιδρύματος για το Παιδί «Η Παμμακάριστος».

Συνολικά οκτώ διαδηλωτές παραπέμπονται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο κατηγορούμενοι για εμπρησμό, απρόκλητη απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απείθεια και εξύβριση.

Πέντε διαδηλωτές παραπέμπονται στον ανακριτή κατηγορούμενοι για τα κακουργήματα της έκρηξης από την οποία μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος σε ανθρώπους και της κατοχής εκρηκτικών βομβών.

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας έβγαλε η ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενη σε αναίτιες προσαγωγές, συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και χημικά «με στόχο την τρομοκράτηση των διαδηλωτών και τη διάλυση της συγκέντρωσης».

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την «απόσυρση όλων των κατασκευασμένων κατηγοριών εις βάρος τους» ζητά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής. Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ζητά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει «την επιστροφή στο δόγμα “Νόμος και Τάξη” της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά».

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες χαρακτηρίζει το ΚΚΕ (μ-λ) το όργιο καταστολής, «μήνυμα που θέλει να εμπεδώσει ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζονται γρήγορα και είναι έτοιμοι να περάσουν με κάθε μέσο τη συμφωνία».

Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε άλλωστε η ανακοίνωση στους σταθμούς του Μετρό το πρωί της Τετάρτης, ότι με εντολή της Αστυνομίας ο σταθμός Συντάγματος θα μείνει κλειστός για λόγους ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Η εντολή ανακλήθηκε νωρίς το απόγευμα και τελικά ο σταθμός λειτούργησε κανονικά, έκλεισε όμως κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου