Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΥΠΕΞ προς πρέσβη Λιβύης: Δώσε τη συμφωνία με την Τουρκία ή απελαύνεσαι



Πρέπει να καταλάβουν όλοι και ειδικά η Τουρκία ότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρή κυβέρνηση και Πρωθυπουργός που δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους που γελάγανε μαζί τους διεθνώς.

Τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το μνημόνιο της χώρας του με την Τουρκία. Ο κ.Δένδιας ζήτησε από τον πρέσβη να παρουσιάσει  τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία έως την Πέμπτη, σε διαφορετική περίπτωση θα απελαθεί από την Ελλάδα, αφού θα θεωρηθεί persona non grata. 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, όσο και κατά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας, Ε. Μακρόν.

Ο Υπουργος Εξωτερικών εκτός από τον Λίβυο κάλεσε και τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (27/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Παράλληλα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε άμεσα την Ε.Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας το έθεσε σήμερα και στο πλαίσιο του Coreper. Κατόπιν ενεργειών μας, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της ΕΕ, τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ και θα προσκληθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου