Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Μητσοτάκης : Υποσχεθήκαμε να βγάλουμε φόρους και να φέρουμε ανάπτυξη και αυτό κάνουμε



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες του τετραμήνου τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θέλει να διαχειριστεί τα προβλήματα και την εξουσία αλλά να λύσει τα πρώτα και να αλλάξει ρότα στην δεύτερη.

«Η Ανάπτυξη Για Όλους θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή την παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια. Και ο εκσυγχρονισμός που επιδιώκουμε θα ήταν, απλώς, τεχνοκρατικός, αν δεν είχε τον φιλελεύθερο πυρήνα του:

Δηλαδή την ωφέλεια του καθημερινού πολίτη σε χρόνο και χρήμα από την ψηφιοποίηση των σχέσεών του με το κράτος.

Αυτή η αντίληψη διαπερνά κάθε μας ενέργεια. Υποσχεθήκαμε να βγάλουμε φόρους και να φέρουμε ανάπτυξη. Και, ταυτόχρονα, να προστατέψουμε τον πολίτη και να φτιάξουμε το κράτος μας. Ε, λοιπόν, αυτό κάνουμε» τόνισε.

Όπως είπε «μόνο ενισχύοντας τη μεσαία τάξη μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στον παγκόσμιο καταμερισμό» και σε αυτή τη λογική αναφέρθηκε στη σειρά μέτρων φορολογικής ανακούφισης και ενδυνάμωσης μέσω στοχευμένης χρηματοδότησης.

«Αναπτυξιακή πολιτική σημαίνει πρωτίστως φορολογική και ασφαλιστική εκλογίκευση.

Ο φόρος στις επιχειρήσεις, λοιπόν, πέφτει από το 28% στο 24% με στόχο να φτάσει στο 20%. Στα μερίσματα, η επιβάρυνση μειώνεται από 10% σε 5%.

Από την άλλη πλευρά, στα φυσικά πρόσωπα ο πρώτος συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9%. Και δίνονται ξεχωριστές φορολογικές ελαφρύνσεις σε νέες οικογένειες και στα παιδιά.

Ενώ οι εισφορές των μισθωτών περικόπτονται σταδιακά κατά 5% σε ορίζοντα τετραετίας και οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων αποκτούν ξανά πραγματική ανταποδοτικότητα με ένα νέο σύστημα ασφάλισης.

Θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης

Και με το που θα βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα μειωθεί και, τελικά, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό το χαράτσι που επιβαρύνει κυρίως τους μισθωτούς, αυτούς που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν» τόνισε δίνοντας έμφαση και στις πολιτικές προσέλκυσης και διευκόλυνσης επενδύσεων.

«Ο Αναπτυξιακός Νόμος, για παράδειγμα, επιτρέπει πλέον την πιστοποίηση των επενδύσεων και από ορκωτούς λογιστές. Μέχρι σήμερα, μία έτοιμη επένδυση, έπρεπε το κράτος να την συγκρίνει με το αρχικό της σχέδιο. Αυτό οδηγούσε σε καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και, συχνά, σε συναλλαγή. Αυτά τελειώνουν! Οι επενδυτές θα μπορούν, πλέον, να πιστοποιούνται, με ταχύτητα και διαύγεια, παίρνοντας μόνο περιβαλλοντική άδεια, όπως παντού στην Ευρώπη. Και όταν η επιχείρησή τους εγκαθίσταται σε ένα Επιχειρηματικό Πάρκο θα αρκεί η άδεια του Πάρκου. Αποτέλεσμα; Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις, αλλά και περισσότερες προσδοκίες για θέσεις απασχόλησης και δημόσια έσοδα» είπε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο Ηρακλής που ρυθμίζει τα κόκκινα δάνεια ο Πρωθυπουργός είπε πως οι τράπεζες και η οικονομία απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα τις εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα είπε πως ξεπεράστηκαν τα μεγάλα εμπόδια ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενέργεια.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου