Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Σε παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» οι Ρώσοι τζιχαντιστές που συνελήφθησαν στην Αθήνα


Μέλη ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης που δρα στη Συρία υπό την ομπρέλα της «Αλ Κάιντα» φέρονται να είναι οι δύο Ρώσοι υπήκοοι που συνελήφθησαν στις αρχές Ιανουαρίου στο
«Ελ. Βενιζέλος». 

Εις βάρος τους εκκρεμούσαν ήδη από το 2015 διεθνή εντάλματα σύλληψης των ρωσικών αρχών για τρομοκρατία και μετά τη σύλληψή τους, την 1η Ιανουαρίου στην Αθήνα, η γενική εισαγγελία της ρωσικής ομοσπονδίας ζητεί την έκδοσή τους.

Ο ένας από τους κατηγορουμένους, ο Iskander F., 29 ετών, συνελήφθη στον χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου από αστυνομικούς της διεύθυνσης Αερολιμένα και την Αντιτρομοκρατική. Ταξίδευε από το Κάιρο στη Μόσχα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Κατά την άφιξή του στον διεθνή αερολιμένα, αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στη Ρωσία και εξέφρασε τη βούληση να υποβάλει αίτημα ασύλου. Μερικές ώρες αργότερα τον 29χρονο ζήτησε να επισκεφθεί στα κρατητήρια ο 40χρονος Saidkhamed M., κάτοχος δελτίου αιτούντος άσυλο και ένοικος διαμερίσματος επί της οδού Αχαρνών. Λόγω ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ήλεγξαν τα στοιχεία του και διαπίστωσαν ότι εις βάρος και αυτού εκκρεμούσε από τον Μάρτιο του 2017 «ερυθρά αγγελία» της Interpol Ρωσίας όχι για συμμετοχή αλλά για συνδρομή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση. Εκτοτε, κρατούνται σε χωριστές πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού και εκτός απροόπτου σήμερα πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα έκδοσής τους.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», οι δύο εκζητούμενοι είναι μέλη της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Jaish al-Muhajireen wal-Ansar (JAM) που δρα από τον Μάρτιο του 2013 στη Συρία με σκοπό τη δημιουργία του παγκόσμιου χαλιφάτου. Αποτελούσε αρχικά οργάνωση - δορυφόρο του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο, στη συνέχεια οι περίπου 1.000 Τσετσένοι μαχητές της προσχώρησαν στην Αλ Κάιντα. Ο ιδρυτής της Abu Omar al-Shishani, γνωστός ως «ο Τσετσένος», σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 2016 σε μάχη κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ.

«Ο πολίτης της ρωσικής ομοσπονδίας Iskander F., κάτοικος της πόλης Καζάν της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, έχοντας άμεση πρόθεση να προσχωρήσει και να συμμετάσχει σε ένοπλη οργάνωση, ταξίδεψε με την πτήση Καζάν - Κωνσταντινούπολη. Με τη σύμπραξη προσώπων άγνωστης ταυτότητας διέσχισε παράνομα τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας και έφτασε στον οικισμό Λαττάκεια της Συρίας, όπου προσχώρησε στην οργάνωση-παρακλάδι της Jaish al-Muhajireen wal-Ansar με το όνομα Tatar Jamaat ή Ταταρικός Οίκος» αναφέρεται στα έγγραφα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας. «Ενεργώντας μέχρι τώρα ως μέλος της ένοπλης οργάνωσης ο Iskander F. διαθέτει πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά τα οποία, μετά την ολοκλήρωση της πολεμικής του εκπαίδευσης, χρησιμοποιεί για τους σκοπούς λειτουργίας της ένοπλης οργάνωσης».

Ο 40χρονος συγκατηγορούμενός του Saidkhamed M. φέρεται να συνδέεται με ύποπτες μεταφορές εμβασμάτων και αντιμετωπίζει κατηγορία για συνδρομή σε μέλη της ίδιας οργάνωσης.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Σε επικοινωνία τους με την «Κ» μέσα από τη φυλακή και τη διαμεσολάβηση κρατουμένων που εκτελούσαν χρέη μεταφραστών (μιλούσαν αραβικά) οι δύο εκζητούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Ο 29χρονος δήλωσε πλήρη άγνοια για τη δίωξή του από την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, ενώ ο 40χρονος απέδωσε την εμπλοκή του στην προσπάθειά του να παράσχει βοήθεια στον 29χρονο για διαδικαστικά θέματα, δίνοντάς του χρήματα και ταξιδιωτικά έγγραφα.


Γιάννης Σουλιώτης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου