Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Οι «ανησυχητικές» αλήθειες του Τζέφρι Πάιατ για τα ελληνοτουρκικά



Ο αμερικανός πρέσβης επανέλαβε για δεύτερη φορά τους φόβους του για «ατύχημα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όταν το είχε κάνει πρώτη φορά είχε συμβεί το επεισόδιο στα Ιμια. Και είπε μερικές αλήθειες για τη σχέση των ΗΠΑ με Αθήνα και Αγκυρα. «Είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια» είπε...

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε την ανησυχία του για ένα «ατύχημα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή τη φορά το είπε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ενώ είναι σε εξέλιξη η διπραγματεύσεις Αθήνας και Αγκυρας για την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος στον Εβρο.

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών», ανέφερε με νόημα ο Τζέφρι Πάιατ, ενώ επεσήμανε ότι είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κάποιας σύγκρουσης «χωρίς πρόθεση» μεταξύ των δύο πλευρών. Τελευταία φορά που είχε διατυπώσει μια τέτοια ανησυχία -σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ- είχε ακολουθήσει ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού από τουρκικό πολεμικό πλοίο…

Ο αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι δείχνει ιδιαίτερη κατανόηση στην ελληνική πλευρά σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την παρεμπόδιση των εργασιών εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. «Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής, ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρείας», είπε, αναφερόμενος και στα του ρόλου της Exxon στις γεωτρήσεις. Οι συζητήσεις στη Λευκωσία εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της παραπάνω αρχής και στόχος είναι η επίλυση του ζητήματος, υποστήριξε.

Οσον αφορά στην ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας τόνισε ότι «εμείς πρέπει να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις». Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, η Ελλάδα είναι «βασικός εταίρος» των ΗΠΑ και «πυλώνας σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα, τόνισε ο αμερικανός πρεσβευτής.

Ωστόσο, σε μια δήλωση πολιτικού ρεαλισμού, ο Τζέφρι Πάιατ ξεκαθάρισε ότι δεν υποκαθιστά η σχέση με την Ελλάδα τη σχέση με την Τουρκία. Χαρακτηριστικά είπε ότι είναι σαν να συγκρίνουμε «πορτοκάλια με μήλα» και εξήγησε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη διεθνή πολιτική και διπλωματική σκηνή (όπως στην περίπτωση της Συρίας) είναι κομβικός.

Για την Ελλάδα είπε ότι βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάκαμψης, μίλησε για «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία» και δήλωσε πως «όσο πιο δυνατή είναι η Ελλάδα και όσο πιο υγιής η οικονομία της τόσο περισσότερο μπορεί να δράσει ως δύναμη του καλού στην ευρύτερη περιοχή».

Χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο είπε ότι αυτό που αντιλήφθηκε ο ίδιος είναι πως πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικούς ηγέτες που, όμως, βρήκαν έναν τρόπο να επικοινωνούν.

Σχετικά με το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να υπάρξει «επιτυχής έκβαση» στις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει, είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες και σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θεωρούν πως είναι πολύ καλή η χρονική στιγμή να υπάρξει λύση.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για την επιρροή της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, τόνισε ότι θα υπάρχει αυξημένη παρουσία εκπροσώπων του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου και θα δοθούν μεγάλες ευκαιρίες, καθώς συμπίπτει και με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Σε ερώτηση για το τι ζητούν οι αμερικανοί επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού.

Για την Ελλάδα ο κ. Πάιατ είπε ότι μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και αναφέρθηκε στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στον κάθετο αγωγό που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Βουλγαρία.

Σε ερώτηση για τι ακριβώς είπε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση Novartis, ο πρέσβης των ΗΠΑ απάντησε ως εξής:

«Θα είμαι σαφής. Η πολιτική μου είναι να μην εμπλέκομαι στα εσωτερικά της Ελλάδας. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τις έρευνες στην Ελλάδα. Οι έρευνες του FBI αφορούν καταστρατήγηση της αμερικανικής νομοθεσίας».


Πηγή : protagon.gr





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου