Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Αυγενάκης: “Υπάρχει πιο ισχυρή μομφή από αυτή των πολιτών προς τον κ.Τσίπρα;”



Συνέντευξη στα Παραπολιτικά και τη Χ. Κοραή

-Η κυβέρνηση δείχνει τώρα το Eurogroup της 7 Απριλίου για το Κλείσιμο της αξιολόγησης. Θα πετύχει το στόχο της;

Μακάρι να κλείσει, αλλά δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που παράγει εδώ και μήνες ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Δίνουν διαρκώς ραντεβού και μετά αναβολές. Η χώρα είναι μετέωρη και πάει να γίνει παρίας. Η αξιολόγηση δεν κλείνει και η εμπιστοσύνη των πολιτών εξανεμίζεται. Και μιλάμε για μια αξιολόγηση που έπρεπε να έχει κλείσει 13 μήνες πριν. 

-Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση αλλά δεν συμφωνεί με την μείωση του αφορολόγητου και με τις περικοπές στις συντάξεις. Αυτό δεν είναι οξύμωρο όταν οι δανειστές βάζουν αυτόν τον όρο;

Πίσω από τη στάση των δανειστών κρύβεται η αμφισβήτηση της δυνατότητας της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Πριν ένα ή δυο χρόνια γιατί οι δανειστές δε ζητούσαν αυτά τα μέτρα; Αυτός είναι ο λογαριασμός της ανικανότητας και του ψέματος. Για τον κ. Τσίπρα μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις είναι απλά μια βιτρίνα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε θέλει, ούτε μπορεί! Είναι επιζήμιοι για τη χώρα. 

-Φοβάστε επανάληψη του Καλοκαιριού του 2015

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η ιστορία θα επαναληφθεί, ούτε ως φάρσα…

-Αν επαναληφθεί το 2015 γιατί αυτήν τη φορά δεν θα ψηφίσετε τη συμφωνία; Ποια είναι η διαφορά;

Διότι δεν έχει κανένα ελαφρυντικό ο κ. Τσίπρας να προχωρά σε τραγικά “εσφαλμένες” εκτιμήσεις, “λανθασμένες” επιλογές προσώπων, εμμονή σε “αυταπάτες” και δημαγωγίες με βαθιά βλάβη για το εθνικό συμφέρον. Δεν έχουν καμία δικαιολογία.

-Τα αντίμετρα γιατί να μην τα ψηφίσετε; Δεν θα είναι μέτρα ανακούφισης; 

Κυρία Κοραή, ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα ψηφίζουμε! Δεν θα γίνουμε δεκανίκι του κ. Τσίπρα και δεν θα νομιμοποιήσουμε ακόμη μια απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών, όπου τα αρνητικά μέτρα θα καταβάλλονται επιτόπου, οι ελαφρύνεις θα είναι υπό προϋποθέσεις και όλα αυτά θα εμφανίζονται ως ισοδύναμα. Εξάλλου ποια είναι τα αντίμετρα; Τα συσσίτια;

-Οικουμενική με πρωθυπουργό ένα κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ - έναν πρώην πρωθυπουργό- θα την σκεφτόσασταν; 

Οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει, η δημοκρατική νομιμοποίηση της παρούσας πλειοψηφίας έχει προ πολλού εξαντληθεί και συνεπώς δεν μπορεί να διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις. Η ΝΔ έχει αρχηγό – είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της Χώρας, ο Κ. Μητσοτάκης- και οι Έλληνες ζητούν άμεσα πολιτική αλλαγή.

-Μαζί θα πάνε έως τις εκλογές Τσίπρας και Καμμένος; 

Μαζί ή χώρια η κατάρρευση είναι γιγαντιαία και για τους δύο, διότι μόνος συνεκτικός κρίκος είναι η νομή της εξουσίας. Αυτή η ερμαφρόδιτη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αξιακές, αισθητικές και δυστυχώς τεράστιες εθνικές συνέπειες.

-Εσείς πότε βλέπετε εκλογές;

Ο κ.Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής θα προχωρήσει σε εκλογές. Οι εκλογές είναι απαίτηση των πολιτών. Ο κ.Τσίπρας παρότι έχει χάσει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση, επιδιώκει να κυβερνά ανενόχλητος αγνοώντας τους. 

-Υπάρχει ρόλος για τον Βαγγέλη Μειμαράκη;

Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για όλους, δίχως περιχαρακώσεις και αποκλεισμούς. Όλα τα στελέχη της παράταξης έχουν πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας συμπορεύονται στον αγώνα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και οι προηγούμενοι αρχηγοί της ΝΔ και πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, μοιράζονται την ίδια αγωνία για την τύχη της πατρίδας και συνεργάζονται στενά για το καλό της χώρας.

-Υπάρχουν καραμανλικοί και μητσοτακικοί στη ΝΔ σήμερα;

Σαφώς και όχι. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος μας λειτούργησε ενωτικά και όχι διασπαστικά. Παραγοντισμοί και φέουδα δεν χωράνε στη ΝΔ όπως την ονειρευόμαστε. Εργαζόμαστε όλοι μαζί οργανωμένα και μεθοδικά και μόνο κριτήριό μας είναι η αξιοκρατία.

-Ο Πάνος Καμμένος έχει πει ότι πολλά στελέχη της ΝΔ δεν μπορούν να πιάνουν στο στόμα τους τον Κώστα Καραμανλή γιατί τον "πρόδωσαν" και σήμερα είναι και σε ηγετικές θέσεις.Ένα σχόλιο σας.

Απαγορεύεται ο κ. Καμμένος να «πιάνει στο στόμα του» τον Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ. Πρόδωσε και τα δύο όσο κανένας άλλος.

-Καλώς γίνεται -έστω και με καθυστέρηση- η εξεταστική για την εποχή του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Άμυνας;

Δυστυχώς έχει στηθεί μια βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών από την παρούσα Κυβέρνηση με αποτέλεσμα να χάνουν το νόημα και το συμβολισμό τους. Κάθε φορά που είναι σε αδιέξοδο ο κ.Τσίπρας κάνει μια εξεταστική.Πέραν αυτού εάν υπάρχουν σκιές ή υπόνοιες για την εποχή του κ.Παπαντωνίου πρέπει να πέσει άπλετο φως. Είμαστε αντίθετοι στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εξεταστικών επιτροπών, όχι στην ουσία τους. 

-Γιατί θεωρείτε ότι η εξεταστική για την υγεία θα πρέπει να φτάσει μέχρι σήμερα; Για λόγους αντιπερισπασμού; 

Διότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τη διαχείριση των ζητημάτων της Υγείας από τους Τσίπρα-Πολάκη-Ξανθό. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι ετοιμάζουν νέο κομματικό στρατό στην υγεία, πέρα και πάνω από τα όρια της νομιμότητας, την ώρα που έχουμε συνεχείς περικοπές στους μισθούς, απλήρωτες εφημερίες, υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, ελλείψεις προσωπικού, κλειστά κρεβάτια, μακροχρόνιες λίστες αναμονής, τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό και βέβαια μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

-Βλέπετε προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή;

Σαφώς. Το έχουν δηλώσει άλλωστε. Έχουμε τα δύο πιο εφιαλτικά χρόνια της μεταπολίτευσης, την περίοδο που ο εθνολαϊκισμός και το ψέμα έγιναν κυρίαρχες δυνάμεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Το μέγεθος της καταστροφής είναι αναμφισβήτητο. Η ήττα της χώρας είναι καθολική και δεν είναι μόνο η οικονομική εξαθλίωση, είναι και η θεσμική και πολιτική παρακμή που έχουν επιφέρει. Την ίδια ώρα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνείδηση των πολιτών έχουν καταξιωθεί ως η μόνη αξιόπιστη λύση.

-Πρόταση μομφής θα κάνετε; 

Υπάρχει πιο ισχυρή μομφή από αυτή των πολιτών προς τον κ. Τσίπρα; Δεν μπορεί ούτε εκείνος, ούτε οι Βουλευτές του να κυκλοφορήσουν στο δρόμο.

-Θα διαγραφεί όποιος βουλευτής δεν ψηφίσει τη συμφωνία CETA, ΕΕ - Καναδά, που συμπεριλαμβάνει και την φέτα όταν έρθει για επικύρωση στην ελληνική Βουλή;

Το έχει επισημάνει ο Πρόεδρός μας πολλές φορές: «όποιος δεν μπορεί, ή δεν θέλει να ακολουθήσει ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί, θα μείνει πίσω». Η προπαγάνδα για τη CETA δεν είναι παρά το πλεόνασμα πανικού της Κυβέρνησης.

-Ο αρχηγός έχει το δικαίωμα των διαγραφών;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το δικαίωμα των διαγραφών, δεν έχει την ανάγκη διαγραφών. Απολαμβάνει ισχυρής πολιτικής νομιμοποίησης απ’ όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και τα στελέχη του Κόμματος.

-Προεκλογικές συνεργασίες με ποιον;

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με δυνάμεις που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας. Ακόμα και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και προσωπικότητες για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

-Μετεκλογικές συνεργασίες με ποιους θα μπορούσατε να κάνετε; Η κ.Φώφη Γεννηματά βάζει την προϋπόθεση να μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούμε τις θέσεις όλων των κομμάτων και τα όσα καταθέτουν στο δημόσιο διάλογο. Ωστόσο για εμάς στόχος είναι η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ να είναι κοινοβουλευτικά ισχυρή και να αφήσει πίσω τα μνημόνια. 

-Διεύρυνση προς τα δεξιά χρειάζεται η ΝΔ; Πολλά νέα κόμματα δεν δημιουργούνται;

Τα προβλήματα των πολιτών δεν είναι δεξιά ή αριστερά. Σας λέω χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Endeavor Greece και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, 1 στους 3 νέους θέλει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση και 8 στους 10 εμφανίζονται θετικοί σε σχέση με την επιχειρηματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια φιλελευθεροποίηση των νέων, οι οποίοι γυρνάνε την πλάτη στο δημόσιο. Για να έχουν αυτή τη δυνατότητα, πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, ειδάλλως ή θα απομακρυνθούν από το στόχο τους ή θα κατευθυνθούν στο εξωτερικό. Αυτό δεν είναι δεξιό ή αριστερό πρόβλημα. Όσοι λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο, προσεγγίζοντας τους πολίτες με όρους πολιτικής γεωγραφίας απέτυχαν. Η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια δεν έχουν δεξί ή αριστερό πρόσημο και εμείς δεν τα αντιμετωπίζουμε ως εργαλείο προσέγγισης του τάδε ή του δείνα ακροατηρίου.

-Ένα σχόλιό σας για την απόφαση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Βατοπεδίου;

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου δικαιώνει την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν. Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου