Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΕΚΤ: "Βροχή" 233 δισ. στις ευρωτράπεζες, εκτός από τις ελληνικές



Την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας, η ΕΚΤ "έβρεξε" για άλλη μια φορά εκατοντάδες δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες με μηδενικό επιτοκιακό κόστος.

Πρόκειται για την τέταρτη και, προς το παρόν, τελευταία πράξη χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος από το δεύτερο πλάνο χρηματοδότησης TLTRO (Ιούνιος 2016) και, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ιταλικές τράπεζες απορρόφησαν συγκριτικά με τις άλλες τα περισσότερα κεφάλαια.

Το πόσο κρίσιμη είναι αυτή η κατά τα φαινόμενα τελευταία "ένεση" ρευστότητας από την ΕΚΤ αποτυπώνεται ότι στο ότι περισσότερες από 470 τράπεζες ζήτησαν να πάρουν χρήματα αυτήν τη φορά και η ΕΚΤ ανταποκρίθηκε αυξάνοντας κατακόρυφα το ποσό διάθεσης σε σχέση με την προηγούμενη φορά (τρίτη), που ήταν μόλις 62 δισ. ευρώ.

Συνολικά η ΕΚΤ έχει μοιράσει 368 δισ. ευρώ την πρώτη φορά, 45 δισ. τη δεύτερη, 62 δισ. την τρίτη και τώρα έφθασε τα 233,5 δισ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο για τέσσερα χρόνια. Το εύρος της παροχής και της ζήτησης συνδέεται με το γεγονός ότι η ΕΚΤ αφενός έχει προδιαγράψει το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο του 2017 και αφετέρου στο ότι έχουν αρχίσει να ακούγονται ιδέες στην ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Από αυτό το "πανηγύρι" των δωρεάν κεφαλαίων προφανώς παραμένουν εκτός μόνο οι ελληνικές τράπεζες για όσο διάστημα είναι σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έκθεση της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η "ένεση" της ΕΚΤ έρχεται να πέσει στις ευρωτράπεζες λίγο πριν αρχίσει να αυξάνεται η πίεση για την εξυγίανση των τεράστιων όγκων "κόκκινων" δανείων που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
Η σύγκριση των ποσών δείχνει το προφανές, ότι δηλαδή η ΕΚΤ με τα 700 περίπου δισ. ευρώ μηδενικού επιτοκίου δάνεια τετραετίας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω του TLTRO II επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ομαλό πλαίσιο απορρόφησης των κραδασμών που θα φέρει η προσπάθεια "εκκαθάρισης" του όγκου των 900 δισ. ευρώ "κόκκινων" δανείων που βαραίνουν τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτή η επιχείρηση "εκκαθάρισης" έχει ήδη αρχίσει και θα πρέπει να μπει στην τελική της ευθεία με το πρόγραμμα ασφυκτικής εποπτείας που δρομολογεί από τον Απρίλιο η EKT μέσω του SSM και των stress test που θα γίνουν το 2018 με βάση τα αποτελέσματα των τραπεζών για το 2017.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν τις ίδιες διαδικασίες, αλλά χωρίς τις ενέσεις ρευστότητας που η ΕΚΤ έχει διαθέσει στο μεταξύ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες...



Του Γ. Αγγέλη
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου