Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

«Κλείνει» η συμφωνία για ΔΕΗ, ποιες μονάδες πωλούνται



Ποια παλαιά αλλά και σύγχρονα λιγνιτικά εργοστάσια θα τεθούν προς πώληση. Στο στόχαστρο και υδροηλεκτρικές μονάδες. Τι ζητούν οι δανειστές, ποιο το χρονοδιάγραμμα που θέτουν.

Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι η συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Το Μαξίμου αναζητεί το… ενδεδειγμένο πολιτικό «αμπαλάρισμα», προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη εκφράστηκαν δια στόματος του πολέμιου των ιδιωτικοποιήσεων Πάνου Σκουρλέτη. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, είναι το μείγμα πώλησης του δυναμικού της ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι εκτός από τις παλαιές-προς «απόσυρση»- λιγνιτικές μονάδες, στο πακέτο προς πώληση θα ενταχθούν και σύγχρονες μονάδες, ενώ παράλληλα οι Θεσμοί πιέζουν προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι υδροηλεκτρικές. Επίσης θέτουν ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του σχεδίου πώλησης των εν λόγω μονάδων της ΔΕΗ.

Λιγνιτικές μονάδες: Πωλητήριο σε «σαπάκια» αλλά και σε σύγχρονα εργοστάσια

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ανάβει το «πράσινο» φως για πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη, μέσω πώλησης των σχετικών μονάδων της ΔΕΗ, δεν είναι δεσμευτική. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, αυτό έχει μικρή σημασία, καθώς το μείζον είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς, σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες. 

Από το αποτέλεσμα, λοιπόν, της διαπραγμάτευσης προκύπτουν τα εξής: Πωλητήριο δεν θα μπει μόνο στα υπό απόσυρση λιγνιτικά εργοστάσια, όπως αυτά στο Αμύνταιο και στην Καρδιά, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μπει και σε σύγχρονες μονάδες, με υποψήφιες να είναι η Μελίτη 1 στη Φλώρινα και ο Αγιος Δημήτριος 5 Πτολεμαϊδα. Η ελληνική πλευρά έκανε ένα βήμα πίσω, αποδεχόμενη το αίτημα των Θεσμών, για ένταξη στο πακέτο πώλησης και σύγχρονων μονάδων λιγνίτη.

Τι ισχύει με τις υδροηλεκτρικές μονάδες

Ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με το αν τελικώς η κυβέρνηση «λυγίσει» στην πίεση των Θεσμών, για πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων. Το υπουργείο Ενέργειας έχει θέσει ως «γραμμή άμυνας», τη μη πώληση των μονάδων σε Αλιάκμονα και Αχελώο, που αποτελούν τους στυλοβάτες της υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ

Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα των δανειστών.

Οι Θεσμοί επιθυμούν την άμεση δρομολόγηση των δομικών μέτρων, όπως είναι η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και γι’ αυτό τον λόγο θέτουν ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει:  Συμφωνία και καταγραφή λεπτομερούς σχεδίου για την πώληση των μονάδων, μέχρι τον Ιούλιο, έρευνα αγοράς, αρχής γενομένης απ΄ τον Σεπτέμβριο και εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους υποψήφιους επενδυτές, από τον Νοέμβριο του 2017. Τέλος τον Φεβρουάριο, προβλέπεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και οι τελικές υπογραφές των συμφωνιών μεταβίβασης, να πέσουν τον Μάρτιο του 2018.




Πηγή : sofokleousin.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου