Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Μαυροβούνιο: Είκοσι Σέρβοι συνελήφθησαν «γιατί σχεδίαζαν επίθεση στο Κοινοβούλιο»



Είκοσι πολίτες της Σερβίας συνελήφθησαν στο Μαυροβούνιο με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν ένοπλη επίθεση στο κτίριο του Κοινοβουλίου και σε άλλους στόχους αμέσως μετά τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής, στις οποίες η χώρα κλήθηκε να αποφασίσει αν θα συμπορευτεί με τη Δύση ή αν θα στραφεί προς τη Ρωσία. 

Οι 20 συλληφθέντες «εισήλθαν στο Μαυροβούνιο σχεδιάζοντας να βρουν αυτόματα όπλα» ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Σλάβκο Στογιάνοβιτς. «Αργότερα απόψε σχεδίαζαν να επιτεθούν σε θεσμούς, στην αστυνομία και σε εκπροσώπους του κράτους, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματούχων» είπε.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Εισαγγελία, σύμφωνα με την οποία οι 20 Σέρβοι σκόπευαν να επιτεθούν στο πλήθος που θα συγκεντρωνόταν μπροστά στο Κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών και στη συνέχεια θα εισέβαλαν στο κτίριο για να ανακοινώσουν τη νίκη «συγκεκριμένων κομμάτων». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι συλληφθέντες σχεδίασαν να συλλάβουν τον πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Οπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Pink M, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πρώην διευθυντής των ειδικών δυνάμεων της σερβικής χωροφυλακής Μπράτσισλαβ Ντίκιτς.

Δηλώνει άγνοια η Σερβία

Στη Σερβία, αναφέρει το Reuters, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσις δήλωσε άγνοια σχετικά με το περιστατικό. «Η ημέρα κατά την οποία συμβαίνει αυτό είναι περίεργη, και αυτό είναι το μόνο που θα πω» είπε.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς είχε δηλώσει ότι στις εκλογές της Κυριακής οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη Δυτική πορεία που προτείνει το κόμμα του, ή αν θα αφήσουν τη χώρα να γίνει «ρωσική αποικία» όπως θέλει η αντιπολίτευση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζουκάνοβιτς είχε υποστηρίξει στο Reuters ότι η Ρωσία χρηματοδοτεί μέσω Σερβίας και Βοσνίας την αντιπολίτευση στο Μαυροβούνιο προκειμένου να εκτροχιάσει την πορεία ένταξης της χώρας στο NATO.

H Βορειοατλαντική Συμμαχία είχε προσκαλέσει πέρυσι στους κόλπους της το Μαυροβούνιο των 620.000 κατοίκων, ανησυχώντας για την επιρροή της Μόσχας στην ορθόδοξη χώρα.

«Το Μαυροβούνιο θα συνεχίσει την σταθερή πορεία του προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουκάνοβιτς, βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε. 




Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου