Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Eurostat: 3,8 εκατ. Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας



Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η Eurostat την κατάσταση στην Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 35,7% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 3,8 εκατ. Έλληνες, ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 28,1%.

Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 το ποσοστό κατέβηκε στα επίπεδα του 2008. Ο μέσος όρος είναι στο 23,7%, δηλαδή 118,8 εκατ. άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη Eurostat, όποιος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία, ή περισσότερες, από τις εξής προβληματικές καταστάσεις: είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή, έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή, στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή, σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).

Στην Ελλάδα σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,4% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,2%, ενώ το 16,8% ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα βρίσκονται η Βουλγαρία (41,3%) και η Ρουμανία (37,3%).

Στον αντίποδα, μόλις το 14% του πληθυσμού στην Τσεχία ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, το 16% στη Σουηδία, το 16,8% στην Ολλανδία και στη Φινλανδία και το 17,7% στη Δανία και στη Γαλλία.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου