Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Eurasia Group: Πρόωρες εκλογές το 2017 αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους



Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος μέχρι τον Δεκέμβριο, εκτιμά το Eurasia Group.

Στην εκτίμηση ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές μέχρι τον Δεκέμβριο για το θέμα του χρέους, τότε παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη προχώρησε ο βασικός αναλυτής της Eurasia Group Mujtaba Rahman.

«Οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, που αποτελούν το βασικό κλειδί αυτής της αξιολόγησης, αποτελούν ιδεολογικά μια κόκκινη γραμμή για πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που παραδοσιακά υποστηρίζουν τα δικαιώματα των εργατών και τα συνδικάτα», σημείωσε ο Rahman, μιλώντας στον Guardian.

Όπως υποστηρίζει, σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις θα κριθούν στο Βερολίνο και Ουάσινγκτον, έδρα του ΔΝΤ, και όχι στην Αθήνα, δεδομένης της αντιπαράθεσης για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το ελληνικό χρέος.

«Αν δεν διαφανεί το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο, είναι πιθανό η κυβέρνηση να τραβήξει την πρίζα, να παρατήσει τη δεύτερη αξιολόγηση και να επιλέξει πρόωρες εκλογές στο πρώτο εξάμηνο του 2017» σημείωσε.

Στο σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην επιστροφή των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι αυτή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα. Αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πτώση στην μεταπολεμική της ιστορία, η Ελλάδα έχει αναιμική ανάπτυξη, σταθερά υψηλή ανεργία, καταναλωτική απαισιοδοξία και χρέη πάνω από 330 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της δεξαμενής σκέψης Bruegel Institute, η Αθήνα είναι πιθανόν να χρειαστεί και τέταρτο πακέτο διάσωσης, όταν τελειώσει το υπάρχον το 2018. «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές και κατά συνέπεια θα χρειαστεί ένα τέταρτο οικονομικό πακέτο» ανέφερε ο Zsolt Darvas, οικονομολόγος του Ινστιτούτου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι η ανάκαμψη είναι αδύνατη εφόσον δεν υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα. Για τον Β. Σόιμπλε, που έχει μπροστά του ομοσπονδιακές εκλογές το 2017 στη χώρα του, αυτό είναι κάτι που δεν συζητείται.

Η τριβή είναι τέτοια που ο γερμανικός Τύπος επανέφερε το φάντασμα του Grexit, αναφέροντας ότι η έξοδος της χώρας από το κοινό νόμισμα μπορεί να είναι η μόνη διέξοδος στις συνθήκες ζωής που όλο και χειροτερεύουν.

Στο δημοσίευμα που υπογράφει η Helena Smith, γίνεται αναφορά και στο «καλό σενάριο» που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωση της Β' αξιολόγησης, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος θα επιτρέψει την συμπερίληψη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έτσι την εφαρμογή πιο προοδευτικών πολιτικών.

Η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων δεν είναι κάτι που θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, σημειώνει ωστόσο το δημοσίευμα του Guardian. «Το success story που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση έχει ορισμένους από τους πιο ένθερμους επικριτές του μέσα στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει η Helena Smith, τονίζοντας ότι για πολλούς το τρίτο πακέτο διάσωσης γίνεται αντιληπτό ως μια ήττα για το κόμμα της Αριστεράς. Με την επερχόμενη αξιολόγηση να επικεντρώνεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, οι διαφωνίες αναμένεται να μεγαλώσουν, καταλήγει το δημοσίευμα. 



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου