Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά από τους Ιταλούς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ



Κανένα ενδιαφέρον από Ρώσους

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Τετάρτη, η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ και της ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ αντίστοιχα.


Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά από τη Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. Ακολουθεί, άμεσα, η έναρξη της διαδικασίας και τα βήματα που προβλέπονται από τους όρους του διαγωνισμού της 27/1/2016.


Για την ΕΕΣΣΤΥ δεν κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα.

Οι προσφορές του Απριλίου

Μη δεσμευτικές προσφορές για την εταιρία υπέβαλαν οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι, οι ρώσικοι σιδηρόδρομοι και η ελληνική κατασκευαστική εταιρία GEK-Τέρνα τον Απρίλιο.

Πηγές κοντά στη διαδικασία δήλωσαν την Τρίτη ότι οι Ιταλοί το πιο πιθανόν είναι να υποβάλουν προσφορά μέχρι την Τετάρτη, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα κάνουν και οι Ρώσοι.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα από την πλευρά των Ρώσων, δήλωσε μία από τις πηγές, ενώ η ΓΕΚ-Τέρνα δεν συμμετείχε στην διαδικασία due diligence, οπότε δεν αναμένεται να καταθέσει προσφορά.

«Οι Ρώσοι θέλουν τον ΟΛΘ νομίζω», δήλωσε η πηγή.

Η κυβέρνηση δεν έχει επισήμως πει πόσο ελπίζει να αντλήσει από την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCΟ, ωστόσο, πηγές κοντά στη διαδικασία έχουν πει ότι το ποσό αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 50 εκατ. ευρώ. 

Αν δεν επιτύχει η ιδιωτικοποίηση, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πιθανόν να υποχρεωθεί να επιστρέψει κρατική βοήθεια εκατοντάδων εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετρό, τραμ, ΟΣΕ και προαστιακός τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς προκήρυξαν απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης των δύο εταιριών.

«Η πώληση και η ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του κράτους καθιστά το κράτος χωρίς περιουσία και κράτος χωρίς περιουσία είναι κράτος-φάντασμα», δήλωσε ο Νίκος Κιουτσούκης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου