Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Βενιζέλος: Περάσαμε ξυστά από την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος





Τι δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ, την αδειοδότηση των καναλιών και τον εκλογικό νόμο

Σχετικά με τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ

Έχουν ξανακουστεί από εμάς που λέγαμε τότε, όταν συνέβαιναν αυτά, πως πρόκειται για βαριά προσβολή των θεσμών, για κίνδυνο του δημοκρατικού πολιτεύματος.  Θυμάμαι όταν ο κ. Τσίπρας τρεις ημέρες πριν το δημοψήφισμα είχε επισκεφθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πράγμα παντελώς ασυνήθιστο σε προεκλογική περίοδο, είχα κάνει μία δήλωση ότι εδώ συμβαίνουν πράγματα πρωτόγνωρα και στέλνονται μηνύματα τα οποία είναι ύποπτα και προκαλούν ανησυχία. Στις 2 Ιουλίου του 2015.  

Και τότε υπήρχαν κάποιοι που αντιδρούσαν και έλεγαν ότι είμαστε υπερβολικοί, ότι αυτά είναι προϊόν της λύπης μας επειδή δεν βρισκόμαστε στην εξουσία ή επειδή πρώτη φορά η Αριστερά, με το ήθος της και την ιστορική της ας το πούμε βαρύτητα, ασκεί την εξουσία. Και αποκαλύπτεται σιγά-σιγά, μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών, ότι εδώ περάσαμε ξυστά από την απόλυτη καταστροφή, από την κατάλυση των ελευθεριών, από την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.  Είχε πει ο μαθητής μου και συνάδελφός μου, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος τον Μάρτιο του 2015 ότι Grexit και επιστροφή στη δραχμή δεν μπορεί να γίνει υπό ομαλές δημοκρατικές συνθήκες και με σεβασμό των ελευθεριών και είχε στείλει και μία επιστολή τον Μάρτιο του 2015 στον κ. Τσίπρα

Λέει ο κ. Galbraith τώρα, με αφέλεια η οποία είναι τόσο προκλητική που συναντά την πονηριά βεβαίως, ότι είχαμε ετοιμάσει ένα σχέδιο το οποίο θα οδηγούσε σε κατάλυση των ελευθεριών, θα κατέβαινε ο στρατός στους δρόμους να ασκήσει εξουσία.  Θα είχαμε όχι απλά και μόνο μία νομισματική αλλαγή, θα είχαμε μία αλλαγή του τρόπου ζωής, θα πηγαίναμε σε ένα ολοκληρωτικό αυταρχικό καθεστώς.

Ο κ. Galbraith ο οποίος εν τη αφελεία του ή εν τη ειλικρινεία του, λέει αυτό που πιστεύει, την πεποίθησή του, λέει ότι κακώς δεν το κάναμε.  Το λέει. Είναι πάρα πολύ λυπημένος που δεν έγινε και έχει ακούσει συζητήσεις πως αυτό θα γίνει, είναι και αναπόφευκτο, ότι τώρα και πάλι θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και ως εκ τούτου, η μόνη λύση είναι αυτή!

Εδώ δεν πρόκειται για το μοντέλο της Βενεζουέλας! Εδώ μιλάμε για απομονωτισμό επιπέδου Βορείου Κορέας, μην τρομάζουν οι λέξεις. Δηλαδή αυτό που δεν έζησε ως καθεστώς Ενβέρ Χότζα μέχρι το 1949 η χώρα, μετά το 1949, την περίοδο του ψυχρού πολέμου, να το ζήσει αναδρομικά τώρα όταν ο κόσμος ασχολείται με το τί θα γίνει στον σκληρό ανταγωνισμό του 2020 και μετά.

Το γεγονός ότι δεν συνετελέσθη το αδίκημα δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προπαρασκευαστικές πράξεις βαριάς επικινδυνότητας.

Διαφωνώ πλήρως με την ανάδειξη του κ. Βαρουφάκη σε κεντρικό παράγοντα.  Ο κ. Βαρουφάκης ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα.  Ήταν ένας καθηγητής ο οποίος γοήτευσε και γοητεύθηκε από την αντιμνημονιακή ευκολία, τη δημαγωγία, τον οποίο τον έκανε Υπουργό, τον έβγαλε από Υπουργό, με την ίδια ευκολία που τον έκανε, με την ίδια ευκολία τον ξέκανε και έβαλε τον κ. Τσακαλώτο.  Ο κ. Τσίπρας έχει την εντολή, ο κ. Τσίπρας είναι αυτός ο οποίος έχει την ευθύνη και είναι προφανές τώρα ότι η ενοχοποίηση του κ. Βαρουφάκη και η ανάδειξή του σε δήθεν κεντρικό πρόσωπο του τραγικού πρώτου επταμήνου, είναι μία υπερβολή η οποία λειτουργεί ως θώρακας για τις τεράστιες ιστορικές ευθύνες της πραγματικής ηγετικής ομάδας.

Έκαναν το δημοψήφισμα, το εξευτέλισα το δημοψήφισμα, γιορτάζουν τον εξευτελισμό της πλειοψηφίας που διαμόρφωσαν

Να γίνει αντιληπτό ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ότι κεκτημένα δημοκρατικά δεν υπάρχουν χωρίς να το θέλουμε, χωρίς να τα υπερασπιζόμαστε. Και η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι το καθημερινό καθήκον όλων μας, από όποια θέση κι αν βρίσκεται ο καθένας.
Ο ελληνικός λαός ψήφισε όπως ψήφισε το Σεπτέμβριο, δε νομίζω ότι έδωσε κανένα συγχωροχάρτι ούτε έχασε τη μνήμη του, ούτε έχασε την ευαισθησία του και πιστεύω ότι όλα όσα αποκαλύπτονται τώρα είναι μία ευκαιρία να ξαναενωθούμε ως έθνος και ως λαός. Τώρα πρέπει να καταλάβουν όλοι, όλοι οι καλόπιστοι άνθρωποι που σκέπτονται, που δεν είναι φανατικοί, ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, ότι η αλήθεια είναι αυτή η οποία θα μας βγάλει από την κρίση και θα μας ξανακάνει ισχυρούς και αποτελεσματικούς και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στη διεθνή αγορά, στο διεθνή καταμερισμό, και μόνο έτσι θα ξανακερδίσουμε και την εθνική μας υπερηφάνεια.  Έχει μεγάλη σημασία να ξαναενώσουμε τον κόσμο στη βάση της ιστορικής αλήθειας και της κοινής λογικής.
Σχετικά με τον αδειοδότηση των καναλιών

Εάν ο αγώνας κατά της διαπλοκής και το νέο τοπίο της ενημέρωσης είναι να κλείσουν οι υφιστάμενοι μη αρεστοί στην κυβέρνηση σταθμοί, δηλαδή να κλείσει το MEGA ή να κλείσει ο ΣΚΑΪ, αυτό τί είναι;  Αυτό δεν είναι μία πολιτική επίθεση ωμή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το σεβασμό του πλουραλισμού, της πολυφωνίας, της δημοκρατικής ευαισθησίας;

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο

Το θέμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής. Εδώ είναι μία πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, η οποία γίνεται για έναν και μόνο ωμό λόγο.  Για να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένος, ότι ενώ χάνει στις δημοσκοπήσεις και χάνει στην κοινωνία, έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων και άρα δεν μπορεί να υπάρξει επόμενη Κυβέρνηση χωρίς να είναι κρίσιμος παράγων ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτό είναι το μήνυμα και το θέμα είναι η Αντιπολίτευση θα συμπράξει σε αυτό;  Με ποιες εγγυήσεις συναίνεσης;  Σε ποιο κλίμα;  Για να γίνει τί;

Εμείς πέρυσι υποβάλαμε πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus.  Πότε;  Τον Ιούνιο, λίγο πριν την απόλυτη καταστροφή, γιατί πιστεύαμε και πίστευα ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για να αποφύγει την ευθύνη, την ευθύνη μίας κακής διαπραγμάτευσης και ενός κακού αποτελέσματος και θέλαμε τότε να οδηγηθεί η χώρα αναγκαστικά σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΣΥΡΙΖΑ μέσα, γιατί δεν πιστεύαμε και δεν πίστευα ότι μπορούσε τότε να γίνει μία κυβέρνηση χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ.  Άρα είχαμε πάρει μία πρωτοβουλία συγκυριακή για να σώσουμε την κατάσταση, για να προστατεύσουμε τη χώρα και να οδηγήσουμε στην οικουμενική κυβέρνηση.  Ήταν μία πρωτοβουλία κατά του τυχοδιωκτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στάση μας είναι μία πρωτοβουλία κατά του τυχοδιωκτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.



Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου