Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Σε ταμειακή «ασφυξία» θα βρεθούν τον Ιούλιο χιλιάδες επιχειρήσεις



Tαυτόχρονη καταβολή μισθών, εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις τον Ιούλιο

Σε ταμειακή «ασφυξία» θα βρεθούν τον Ιούλιο χιλιάδες επιχειρήσεις, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης οι πληρωμές προς τα ταμεία και την εφορία να γίνονται τον ίδιο μήνα με τη μισθοδοσία.

Μέχρι τώρα οι επιχειρηματίες είχαν το περιθώριο να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές ένα μήνα μετά και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών, δύο μήνες αργότερα. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, από την 1η Ιουλίου 2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και θα μεταφέρονται αντιστοίχως και θα αποδίδονται από την τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου.

Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεος εργοδότης θα πρέπει να υπογράψει σχετική σύμβαση με τράπεζα της επιλογής του.

Αν ισχύσει αυτή η αλλαγή τότε το ΙΚΑ θα πληρώνεται στον ίδιο και όχι στον επόμενο μήνα όπως ισχύει σήμερα και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών επίσης στον ίδιο και όχι στον μεθεπόμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή θα ασκήσει τεραστία πίεση στα ταμεία των επιχειρήσεων, με το πλέον πιθανό σενάριο να είναι αυτό της αύξησης των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και των υπερημεριών προς τους εργαζομένους.

Πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τις αμοιβές, εισφορές και ΦΜΥ Ιουνίου η επιχείρηση την 1η Ιουλίου θα πρέπει να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών Απριλίου.

Δεδομένου ωστόσο πως τις καταβολές θα τις κάνει η ίδια η τράπεζα παραμένει άγνωστο το ποιος θα πληρωθεί πρώτος στην περίπτωση που η εταιρεία δεν έχει επαρκή διαθέσιμα. Οι υπάλληλοι, τα ταμεία ή η εφορία;


Πηγή: cnn.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου