Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Ντόναλντ Τραμπ ή Τεντ Κρουζ; Το δίλημμα απόγνωσης των Ρεπουμπλικάνων



Σε απόγνωση βρίσκονται τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να βρουν τρόπο για να εμποδίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να λάβει το προεδρικό χρίσμα του κόμματος. Προβληματισμός επικρατεί και για το ενδεχόμενο της ανασύνταξής τους πίσω από τον Τεντ Κρουζ, το όνομα του οποίου ενισχύει την πόλωση, ενώ είναι γνωστός για τη συμμετοχή του, στη συντηρητική κίνηση “Tea Party.”

Ο 45χρονος Κρουζ, Γερουσιαστής από το Τέξας, επικράτησε στους προκριματικούς εκλογικούς κύκλους στο Κάνσας και το Μέιν, το Σαββατοκύριακο, ενισχύοντας το επιχείρημά του, ότι αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική επιλογή έναντι του 69χρονου Ντόναλντ Τραμπ. Η βάση εξουσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι επιφυλακτική έως αρνητική για τις ακραίες εξαγγελίες του Τραμπ, σχετικά με την απέλαση 11 εκατ. παράνομων μεταναστών, αλλά και για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Στο επίπεδο της τελικής στήριξης ή μη του Κρουζ από το παραδοσιακό ρεπουμπλικανικό κατεστημένο, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αρνητική άποψη, καθώς τον χαρακτηρίζουν ως “υπερσυντηρητικό” για τις επιλογές των Αμερικανών ψηφοφόρων, στον ορίζοντα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο Κρουζ που μπήκε στην προκριματική κούρσα ως “αουτσάιντερ” έχει επιρροή στους παραδοσιακούς ευαγγελιστές, ενώ υποστηρίζει το μαζικό βομβαρδισμό του Ισλαμικού Κράτους και την κατάργηση της φοροεισπρακτικής υπηρεσίας (IRS) στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ηγετικοί κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Ουάσιγκτον του καταλογίζουν ευθύνες για τον ηγετικό ρόλο του στο αδιέξοδο που προκλήθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο το 2013, με άμεση συνέπεια τη διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για 16 ημέρες.

Παράλληλα, ο δημοσκόπος των Ρεπουμπλικάνων, Νέιλ Νιουχάουζ τονίζει ότι ο Κρουζ δεν έχει ακόμη δώσει ενδείξεις για την ικανότητά του, να επηρεάσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, πέρα από αυτά των υπέρ-συντηρητικών ψηφοφόρων. “Όπως εξελίσσεται η κάτασταση, δε θεωρώ πιθανό για τον Τεντ Κρουζ ν' αποκτήσει την προεκλογική δυναμική που θα σταματήσει για τους Ρεπουμπλικανούς, την ανοδική πορεία του Ντόναλντ Τραμπ,” δηλώνει ο Νιουχάουζ που είχε ηγετική θέση στην προεδρική καμπάνια του Μιτ Ρόμνεϊ, το 2012.

Η Κιμ Ριμ ηγετικό μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ρεπουμπλικάνων Γυναικών, υποστηρίζει ότι τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Κρουζ, προκαλούν πόλωση μέσα στο ίδιο τους, το κόμμα. Η Ριμ τόνιζει ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται τρεις γραμμές μέσα στους Ρεπουμπλικάνους: αυτοί που υποστηρίζουν τον Τραμπ, αυτοί που υποστηρίζουν τον Κρουζ και αυτοί που υποστηρίζουν το κατεστημένο του κόμματος. “Οι οπαδοί του Κρουζ δε θέλουν να υποστηρίξουν τον Τραμπ και οι οπαδοί του Τραμπ δε θέλουν να υποστηρίξουν τον Κρουζ, ενώ κάποιοι από το κατεστημένο του κόμματος, δε θέλουν να υποστηρίξουν κανέναν από τους δύο. Δε βλέπω κάποια λύση ισορροπίας...,” τονίζει.

Ανάμεικτα συναισθήματα επικρατούν και για τη δημοσκοπική δυναμική του Κρουζ, στη Φλόριντα και στο Οχάιο, πολιτείες για τις οποίες ακολουθούν προκριματικοί κύκλοι, ενισχύοντας τον προβληματισμό, για το αν η υποστήριξη στον Κρουζ είναι η καλύτερη επιλογή που θα σταματήσει την προκριματική εκλογική άνοδο του Τραμπ.


Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου