Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

«Ελληνοποιούν» τους μετανάστες με κυβερνητική απόφαση




Ενα σχέδιο εγκατάστασης στη χώρα μας και προώθησης στην αγορά εργασίας των παράνομων μεταναστών και των χιλιάδων προσφύγων, οι ροές των οποίων έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι υλοποιεί σταδιακά η κυβέρνηση, έχοντας ξεκινήσει τις σχετικές διεργασίες από το 2015, την ώρα που και ο καθ’ ύλην αρμόδιος αν. υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, παραδέχεται ότι η Ελλάδα από χώρα transit μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης. 

Οπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η συγκεκριμένη εξέλιξη δρομολογήθηκε με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας, που δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2015 και υπογράφηκε από τους Γιάννη Μουζάλα, Γιώργο Σταθάκη και Ουρανία Αντωνοπούλου, αντίστοιχα. Με αυτήν καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας πολιτών τρίτων χωρών που παραμένουν στην Ελλάδα υπό καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης. 


Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, οι εισελθόντες παρανόμως στην Ελλάδα για τους οποίους συντρέχουν οι όροι μη επαναπροώθησής του, διότι έχουν υποστεί βασανιστήρια και άλλη απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, όπως όλοι οι προερχόμενοι από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν απελαύνονται και, αφού λάβουν αναβολή απομάκρυνσης ή βεβαίωση περί μη απομάκρυνσης για ανθρωπιστικούς λόγους, δικαιούνται να ζητήσουν και να τους χορηγηθεί (ανανεώσιμη) άδεια εργασίας έξι μηνών. 
Επιθυμία της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι ο αριθμός τους να μην ξεπερνά τους 20.000.Ενδεικτικά ήταν τα όσα δήλωσε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, κατά την εισήγησή του ενώπιον των στελεχών της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών». Ωστόσο πιθανόν κάτι τέτοιο να μην είναι εφικτό λόγω του μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας.


ΕΠΙ ΓΙΩΡΓΟΥ

 Η εν λόγω απόφαση στηρίζεται στον Νόμο 3907/2011, που είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου για την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 37, όπου προβλέπεται πως σε όσους παρανόμως εισελθόντες αλλοδαπούς λαμβάνουν αναβολή απομάκρυνσης και «απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημόσιου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε διάφορες περιοχές της χώρας».  Η κυβέρνηση αξιοποίησε και τον Νόμο 4332/2015 «περί ιθαγενείας» της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, στον οποίο αναφέρεται ότι δεν εκδίδεται απόφαση απέλασης «σε περίπτωση συνδρομής των όρων της αρχής μη επαναπροώθησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας». 

Με βάση την απόφαση Μουζάλα-Σταθάκη-Αντωνοπούλου, στους υπηκόους τρίτων χωρών που καλύπτουν αυτές τις προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται αποκλειστικά και μόνο στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, στον τομέα της οικιακής εργασίας, καθώς και στον κλάδο του ιματισμού. Προβλέπεται, επίσης, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θα απολαμβάνουν αυτές τις πρόνοιες θα μπορούν να εργάζονται στο σύνολο της επικράτειας, εκτός από τους νομούς Εβρου, Ξάνθης και Ροδόπης και από αυτούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προφανώς για εθνικούς λόγους, λόγω της ύπαρξης σε αυτές τις περιοχές έντονου μουσουλμανικού στοιχείου. Επίσης, η απόφαση αυτή δεν ισχύει για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε Κω, Ρόδο, Κάρπαθο και Κάλυμνο, λόγω της ύπαρξης εκεί των hot spots και μεγάλου αριθμού μεταναστών. 
Ετσι, όσοι από τους μετανάστες έχουν φθάσει στην Ελλάδα μπορούν να επικαλεστούν ανθρωπιστικούς λόγους και, αφού υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς, να ζητήσουν και να λάβουν εξάμηνη άδεια εργασίας, που θα ανανεώνεται. 

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

 Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, άφησε να εννοηθεί ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στη χώρα μας για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, επιβεβαιώνοντας και προηγούμενο δημοσίευμα των «Π», σύμφωνα με το οποίο στις 31/12/2015 η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της λειτουργίας των κέντρων υποδοχής μεταναστών για τρία χρόνια, και συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. 
Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας, μιλώντας προ ημερών στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, υποστήριξε πως η παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων θα λύσει το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες την ίδια άποψη εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM: «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι τεράστιο. Μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από την ενσωμάτωση ανθρώπων που θέλουν να μπουν στην κοινωνία, να εργαστούν και να ενσωματωθούν». O ίδιος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας πως «τέτοιο καταφύγιο έχει προσφέρει πολλές φορές η Ελλάδα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί που έμειναν στην Ελλάδα και τα παιδιά τους μιλούν μόνο ελληνικά δεν προσέφεραν στη χώρα;». 
Αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, λόγω του ότι οι εργοδότες είναι πολύ πιθανόν να προτιμούν μετανάστες που έχουν υπαχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς, λόγω των χαμηλών μισθών που θα λαμβάνουν, ενώ δεν αποκλείεται να ενισχυθεί και η «μαύρη» εργασία. 


Κατά 1.000% αυξήθηκαν πέρυσι οι προσφυγικές ροές

Τη δραματική αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών το 2015, η οποία σε σχέση με το 2014 ξεπερνά το 1.000%, αποκαλύπτουν στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, με τον αριθμό των ανθρώπων που συνελήφθησαν από τις Αρχές να προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο, όταν μόλις το 2014 ο ίδιος αριθμός ήταν κοντά στις 72.000. 

Τα στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη. Σύμφωνα με αυτά, μόνο το 2015 ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που μπήκαν στην Ελλάδα έφτασε τον πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα αριθμό των 911.471, χωρίς να υπολογίζονται όσοι πιθανώς δεν εντοπίστηκαν από τις Αρχές. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο στην απάντησή του περιορίζεται στη σταδιακή αύξηση σε σχέση με το 2014, η αλήθεια είναι πως η αύξηση ήταν κατακόρυφη, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες το 2014 ήταν 72.632, με το ποσοστό της αύξησης να είναι πάνω από 1.000%. 

Με βάση την απάντηση του κ. Τόσκα, η πλειονότητα των εισελθόντων πέρσι ήταν Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί. Συγκεκριμένα από τους 911.471, περισσότεροι από τους μισούς (54,8%) ήταν υπήκοοι της Συρίας, περίπου ένας στους τέσσερις (23,40%) Αφγανός υπήκοος, ενώ το 10,07% Ιρακινοί υπήκοοι. Αντίθετα, την ίδια χρονιά ο αριθμός των επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών ήταν μόλις 20.868, εκ των οποίων οι 3.771 εθελούσιες.


Του Δημήτρη Κουνιά 
 Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου