Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Χάρτης του αεροδρομίου των Βρυξελλών είχε βρεθεί στο Παγκράτι



Σχεδιαγράμματα και χάρτης του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών είχαν βρεθεί σε υπολογιστές και usb, τα οποία είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές στο Παγκράτι.

Σχεδιαγράμματα και χάρτης του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών είχαν βρεθεί σε υπολογιστές και usb, τα οποία είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές σε διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι. Εκεί έμενε ο οργανωτής των επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ, τον Ιανουάριο του 2015, δέκα μήνες πριν το αιματοκύλισμα.

Όλα τα ευρήματα μαζί με εκείνα που είχαν βρεθεί σε άλλο διαμέρισμα της οδού Χωματιανού στα Σεπόλια, είχαν σταλεί στις βελγικές αρχές, οι οποίες είχαν ταυτοποιήσει το DNA, του τζιχαντιστή, που είχε εξαφανιστεί από τη χώρα μας με δική τους ευθύνη.

H προβληματική στάση των βελγικών αρχών ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου 2015 όταν ζητούν από τις ελληνικές, την έρευνα προσώπου με το όνομα Ομάρ, που φέρεται μέσω τηλεφώνου να συντόνιζε πυρήνα τζιχαντιστών στο Βερβιέ του Βελγίου, ενώ γνώριζαν ότι αυτός ήταν ο Αμπααούντ. Το κινητό τηλέφωνο εξέπεμπε από το Παγκράτι και αποφασίζεται κοινή επιχείρηση για τη σύλληψή του. Οι Βέλγοι άλλαξαν γνώμη, στις 15 Ιανουαρίου επιχείρησαν στο Βερβιέ, και φυσικά ο Αμπααούντ εξαφανίστηκε.

Στις 17 Ιανουαρίου 2015 οι Έλληνες αστυνομικοί φθάνουν στο υπόγειο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης 9 στο Παγκράτι, όπου προσάγουν τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς, ο οποίος κατέχει την ύποπτη τηλεφωνική σύνδεση, και έναν ακόμη άνδρα με συριακό διαβατήριο. Εντοπίζουν εκεί κάποιους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, usb και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Στις 19 Ιανουαρίου κάνουν άλλη έρευνα σε σπίτι της οδού Χωματιανού 17 στα Σεπόλια, το οποίο είχε «καθαριστεί» και βρήκαν σε αυτό κάποια… γαλλικά διπλώματα οδήγησης.

Οι ελληνικές αρχές στέλνουν επείγον σήμα στις βελγικές με τις φωτογραφίες, τα αποτυπώματα και το DNA των προσαχθέντων του Παγκρατίου, με την επισήμανση ότι μπορούν να κρατηθούν μόνο για 24 ώρες, σύμφωνα με το δικονομικό μας σύστημα. Λίγες ώρες αργότερα οι βέλγοι απαντούν εγγράφως ότι δεν έχει προκύψει κάτι σε βάρος τους και μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι. Οι Έλληνες αστυνομικοί αφήνουν τον «Σύρο» και… ελεγχόμενα τον Νταμάς. Οι Βέλγοι επανέρχονται και ζητούν την κράτηση του 33χρονου Αλγερινού, καθώς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του και υπέβαλλαν αίτημα έκδοσής, το οποίο και έγινε δεκτό.

Δέκα ημέρες μετά οι Βέλγοι επανέρχονται και πληροφορούν ότι ο συνεργός του Νταμάς, που μέχρι τότε τον θεωρούσαν Σύρο υπήκοο, ήταν Γάλλος και σεσημασμένος ως στρατολογητής τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Φυσικά είχε εξαφανιστεί και εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

Υπάρχουν πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, πως ο Γάλλος που εξαφανίστηκε από την Ελλάδα, είναι ο Ρεντά Κρικέ, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης στο προάστιο Αρζεντέιγ, βόρεια του Παρισιού. Κρικέ και Αμπααούντ είχαν καταδικαστεί ερήμην στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2015 για στρατολόγηση τζιχαντιστών από το Βέλγιο, ο πρώτος σε 10 χρόνια φυλάκισης και ο δεύτερος σε 20. Ο Κρικέ φέρεται από τους Γάλλους να σχεδίαζε νέα επίθεση στη χώρα τους, η οποία βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο και αποτράπηκε.


Πηγή : thetoc.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου