Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Τουλάχιστον 400 μαχητές του ISIS απειλούν να χτυπήσουν Ευρώπη



Κι ενώ η Ευρώπη γλείφει τις πληγές της μετά τη νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ καταδεικνύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) προχώρησε σε αυτήν την προπαγανδιστική ενέργεια σε μια προσπάθεια να κρύψει πίσω από την κουρτίνα της βίας τη διαφαινόμενη ήττα του σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οργάνωση μέσα στους τελευταίους 15 μήνες έχει χάσει τουλάχιστον το ένα πέμπτο των εδαφών που κατείχε σε Συρία και Ιράκ (στο περίφημο Χαλιφάτο) και περισσότερους από 10.000 ξένους μαχητές που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του.

Οι απώλειες σημαντικών πόλεων στο Ιράκ, όπου το ISIS από όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας έχει πλέον στον έλεγχό του μόνο τη Μοσούλη, το σφυροκόπημα από την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία και από τη Ρωσία, αλλά και η προέλαση του συριακού στρατού και των συμμάχων του σε πολλά μέτωπα, με τελευταίο αυτό της Παλμύρας (η οποία χθες το απόγευμα ήταν έτοιμη να περάσει στα χέρια των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Ασαντ), δεν προωθούν ακριβώς την εικόνα ενός ισχυρού Ισλαμικού Κράτους. Πιο συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2014, που η εδαφική εξάπλωση του ISIS είχε φτάσει στο μέγιστο μέχρι σήμερα σημείο της, η οργάνωση έχει χάσει τον έλεγχο του 40% των κτήσεών της στο Ιράκ και του 20% των κτήσεών της στη Συρία.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο μοναδικός τρόπος για να συντηρηθεί ο μύθος του κραταιού ISIS είναι οι βομβιστικές επιθέσεις στο εξωτερικό από μέλη ή συμπαθούντες, που όπως φαίνεται δρουν αυστηρά στις χώρες καταγωγής τους. Ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εκπαιδεύσει 400 με 600 μαχητές για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Ο στόχος δεν είναι μόνο η διασπορά του φόβου στους πολίτες και στις κυβερνήσεις της Δύσης (η οποία μετατρέπεται έτσι σε προνομιακό πεδίο για την εξάπλωση της ακροδεξιάς ρητορικής), αλλά και η προσέλκυση νέων μαχητών που θα αναπληρώσουν τις βαριές απώλειες που έχει υποστεί η οργάνωση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Για το θέμα αυτό μάλιστα στις 13 Μαρτίου έκανε δηλώσεις και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος ανέφερε πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (πριν από την ημέρα που έγιναν οι δηλώσεις) σκοτώθηκαν 600 ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η οργάνωση έχασε περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους!

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τηρείται γενικά η συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών (εκτός εναντίον του ISIS και του Μετώπου Αλ Νούσρα) και με τη μερική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, έστρωσαν τον δρόμο για τη νέα επίσκεψη του Τζον Κέρι στη Μόσχα, όπου βρίσκεται από χθες το μεσημέρι. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ για το μέλλον της Συρίας και τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.



ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΙΠΟΥΛΟΣ
Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου