Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

"Ψήνεται" το πρώτο deal με fund για "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια



Της Νένας Μαλλιάρα

Έντονη είναι η κινητικότητα που αναπτύσσεται σταδιακά στο πεδίο της διαχείρισης "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, με το πρώτο deal να βρίσκεται ήδη στο τελικό του στάδιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, πρόκειται για συμφωνία μεταξύ της Eurobank και του fund KKR, η οποία αφορά στη μεταβίβαση (όχι πώληση) χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η κυοφορούμενη συμφωνία αφορά στη δημιουργία joint venture, το οποίο θα αναλάβει αποκλειστικά τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων. 

Πρόκειται για δάνεια από τον χώρο των ξενοδοχείων, των κατασκευών, των εταιριών χάλυβα και άλλων υπερδανεισμένων κλάδων με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από 10 μέχρι και 30 εκατ. ευρώ ανά εταιρία. Τα δάνεια αυτά, μαζί με τα ενέχυρά τους, θα μεταβιβαστούν προς διαχείριση στο joint venture με το KKR, παραμένοντας, όμως, στα βιβλία της Eurobank. Με τη διαχείριση των δανείων αυτών, θα ξεκινήσουν και ευρείες αλλαγές στο μάνατζμεντ των προβληματικών επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνεργασία της Eurobank με το KKR θα "τρέξει" με πλήρη ταχύτητα τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή η Eurobank έχει αναλάβει δράση και στις πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα προέβη στην πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων 60 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία. Η πώληση έγινε με κέρδος για την τράπεζα, ενώ αγοραστές ήταν το IFC και μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα ετοιμάζει την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 120 – 130 εκατ. ευρώ, στη Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό, το πλαίσιο διαχείρισης "κόκκινων" δανείων επιτρέπει άμεσα στην πράξη τις πωλήσεις δανείων ιδιωτών, κάτι που στην εγχώρια αγορά βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ενώ σε κάθε περίπτωση θα αργήσει να αποτελέσει αντικείμενο των τραπεζών.

Μέχρι στιγμής, έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών (στεγαστικά και καταναλωτικά) είναι η Aktua Hellas, κοινοπραξία της Aktua Soluciones Financieras και της Alpha Bank, με ποσοστό συμμετοχής 55% - 45% αντίστοιχα.

Η Aktua Hellas θα δώσει έμφαση στην προώθηση φιλικών διακανονισμών, χρησιμοποιώντας τη σημαντική εξειδίκευση που διαθέτει η Aktua στη διαχείριση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, εφαρμόζοντας δοκιμασμένες διαδικασίες και λύσεις που βασίζονται σε εξελιγμένα συστήματα πληροφορικής και εξειδικευμένες ομάδες στελεχών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συζητήσεις που είχε η Eurobank για συμμετοχή της στο σχήμα Aktua – Alpha Bank έχουν "παγώσει" και το πιθανότερο είναι η διαχείριση των δανείων ιδιωτών να παραμείνει εσωτερική υπόθεση της Eurobank μέχρι νεοτέρας. 



Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου