Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Ένοχος για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα ο Κάρατζιτς-40ετή κάθειρξη



Σε ποινή φυλάκισης 40 ετών καταδίκασε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, καθώς τον έκρινε ένοχο για την γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα το 1995 και για άλλες εννέα κατηγορίες που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου. Ο Κάρατζιτς αναμένεται σύμφωνα με τον δικηγόρο του, να ασκήσει έφεση.

Ο 70χρονος πρώην πολιτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων κρίθηκε ένοχος για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Βοσνία. Απαλλάχθηκε μόνο για την κατηγορία της γενοκτονίας σε επτά κοινότητες της Βοσνίας.

«Ράντοβαν Κάρατζιτς, το δικαστήριο σας καταδικάζει σε κάθειρξη 40 ετών», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ο-Γκον Κουόν.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Κάρατζιτς διέταξε την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα, επεδίωξε και διέταξε την εξάλειψη όλων των ανδρών Βόσνιων Μουσουλμάνων.

Στη σφαγή αυτή του 1995, που θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.

Ο Κάρατζιτς φέρει ατομική ποινική ευθύνη για την πολιορκία του Σαράγεβο που διήρκεσε τρία χρόνια, ανέφερε το δικαστήριο, προσθέτοντας πως η πολιορκία και το σφυροκόπημα της πόλης από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς την υποστήριξη του Καρατζιτς.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ρά'αντ Αλ Χουσέιν, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την απόφαση του δικαστηρίου.

Όπως τόνισε, πρόκειται για μια «προειδοποιήση στους εθνικιστές ηγέτες σε όλη την Ευρώπη», αλλά και αλλού, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το εθνικιστικό συναίσθημα και να μετατρέψουν τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

«Το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε ο Ζέιντ.
Ο 70χρονος Κάρατζιτς, ο πιο υψηλόβαθμος πολιτικός που έχει καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η 40ετή ποινή φυλάκισης αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 7 έτη, λόγω των ετών που ο Κάρατζιτς έχει ήδη περάσει ως κρατούμενος. Η κρατική φυλακή στην οποία θα οδηγηθεί δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Κάρατζιτς αναμένεται να ασκήσει έφεση για την ποινή που του επεβλήθη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου