Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Penfolds Block 42 Kalimna, η ακριβότερη ετικέτα κρασιού στον κόσμο είναι μια αμπούλα, έργο τέχνης



Όταν η αυστραλέζικη οινοποιία Penfolds παρουσίασε το 2012 το ακριβότερο κρασί του κόσμου πολλοί απόρησαν. Το design της δεν ήταν κλασικό, η ετικέτα της δεν έφερε επάνω της την πατίνα του χρόνου που ίσως θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα $168,000 δολάρια Αυστραλίας (106.000 Ευρώ) που καλείται να πληρώσει ο εραστής του κρασιού για να αποκτήσει μια από τις ελάχιστες κρυστάλλινες αμπούλες όπου το σπάνιο κρασί Penfolds 2004 Block 42 Kalimna περιμένει υπομονετικά να τον αποπλανήσει.

Ένα Cabernet Sauvignon μεγάλης αξίας

Το Penfolds Block 42 Kalimna είναι Cabernet Sauvignon 2004 και προέρχεται από τους παλαιότερους αμπελώνες της Αυστραλίας που εδώ και 133 χρόνια μαθαίνουν στους οινογνώστες την πολύπλοκη υπεροχή τους. Οι αμπελώνες του κτήματος Kalimna, στην κοιλάδα Barossa Valley βρίσκονται περίπου 60 χιλιόμετρα έξω από την Αδελαΐδα αλλά αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει το συλλεκτικό προϊόν δεν είναι μόνο η γεύση του.



Με το μπουκάλι του να είναι ένα έργο τέχνης ανάλογο του πολύτιμου περιεχομένου του, αυτή η φτιαγμένη στο χέρι από φυσητό γυαλί αμπούλα θέλει το περιεχόμενο της άσπιλο. Καθώς το κρασί “αιωρείται” μέσα στο γυάλινο αμπαλάζ του, δεν ακουμπάει σε φελλό παρά μόνο σε γυαλί προστατεύοντας την επίγευση του.

O sommelier στη διάθεση του πελάτη οπουδήποτε, οποτεδήποτε

Το Penfolds Ampoule Project Cabernet Sauvignon 2004 δεν είναι μόνο το ακριβότερο κρασί του κόσμου. Είναι μια εμπειρία οινοποσίας. Η διαδικασία ανοίγματος του μπουκαλιού είναι μια τελετουργία καθώς στο κόστος αγοράς προβλέπεται και η παρουσία sommelier στην τελετή ανοίγματος του μπουκαλιού.




Όταν ο αγοραστής αποφασίσει να καταναλώσει το κόκκινο κρασί η Penfolds δεσμεύεται να του στείλει έναν ειδικό με τα κατάλληλα εργαλεία για να ανοίξει το μπουκάλι χωρίς να το καταστρέψει και να προετοιμάσει το κρασί για την απόλυτη γευστική εμπειρία.
Σπάνιο έργο τέχνης

Το Penfolds Ampoule Project Block 42 Kalimna Cabernet Sauvignon 2004 δεν μπορεί να αξιολογηθεί με αυστηρά κριτήρια οινογευσίας. Το πολυτελές ξύλινο κουτί του, το κρυστάλλινο περίβλημα του, η ίδια η ποικιλία του έχουν αναδείξει αυτό το συλλεκτικό Cabernet Sauvignon σε ένα ιερό δισκοπότηρο των εραστών του οίνου.


Μια διευκρίνηση για τους υποψιασμένους

Ο χαρακτηρισμός “ακριβότερο κρασί του κόσμου” αφορά στο γεγονός ότι το Penfolds Ampoule Project είναι το ακριβότερο κρασί που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί απευθείας από την οινοποιεία που το παράγει και επουδενί δεν μπορεί να συγκριθεί ή να ανταγωνισθεί τις σπάνιες ετικέτες κρασιών που δημοπρατούνται κατά καιρούς με ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ την τιμή του. 


Το μπουκάλι έξι λίτρων του Screaming Eagle Cabernet του 1992 κατέχει σήμερα τον ανεπίσημο τίτλο του πιο ακριβού μπουκαλιού κρασιού που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Βγήκε στο σφυρί σε φιλανθρωπική δημοπρασία κρασιού στη Napa της Καλιφόρνια για το εντυπωσιακό ποσό των $500.000 και ο αγοραστής του φέρεται να είναι ο Chase Bailey, πρώην στέλεχος της Cisco Systems.


Λουκάς Καρνής 
Πηγή : CNN.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου