Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Απειλή Γρίπης οι διαβητικοί χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής




Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα προκαλείται από το έντονο στρες που δημιουργείται στο σώμα όταν ο οργανισμός προσβάλλεται από τους ιούς της γρίπης

Η γρίπη αποτελεί μια σοβαρή απειλή για όλους τους διαβητικούς, καθώς έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από επιπλοκές και 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν. 

Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά και κάποιες σοβαρές επιπλοκές, προκαλείται από το έντονο στρες που δημιουργείται στο σώμα όταν ο οργανισμός προσβάλλεται από τους ιούς της γρίπης, όπως και από πολλούς άλλους ιούς. Όπως μας εξηγεί ο διαβητολόγος κ. Αντώνης Λέπουρας, τα ποσοστά θανάτου από πνευμονία εξ αιτίας της γρίπης μεταξύ των ατόμων με διαβήτη είναι διπλάσια στις χαμηλού βιοτικού επιπέδου τάξεις, στα άτομα με καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια, ή άλλες συνυπάρχουσες σοβαρές παθήσεις και στους ηλικιωμένους.

Μετάδοση

Η γρίπη μεταδίδεται όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. 

Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. 

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν και έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα (Διαβήτης, Άσθμα-Εμφύσημα, Ρευματικά νοσήματα κλπ) μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Πρόληψη 

Προκειμένου να αποφευχθεί η προσβολή ενός διαβητικού από τον ιό της γρίπης πρέπει:

•Να αποφεύγει τους κλειστούς χώρους σε περιόδους έξαρσης, να πλένει τα χέρια του όταν επιστρέφει στο σπίτι, να αερίζει συχνά τους χώρους που συγχνωτίζονται πολλά άτομα.

•Να εμβολιάζεται με το εποχικό εμβόλιο γρίπης (αρκεί 1 εμβολιασμός / έτος) 

•Να διατηρεί το σάκχαρο χαμηλά και να κρατά το σώμα του σε καλή φυσική κατάσταση. 

Εμβολιασμός

Οι σοβαρές ή θανατηφόρες επιπλοκές της γρίπης μπορούν να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό και το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει την καλύτερη προστασία. Αυτό ισχύει για όλους όσους το εμβόλιο δεν αντενδείκνυται και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει 3 από 4 νοσηλείες ή και θανάτους που σχετίζονται με τη γρίπη μεταξύ των ενηλίκων διαβητικών. 

Το κέντρο ελέγχου των λοιμώξεων στις ΗΠΑ (CDC), συνιστά τον ετήσιο εμβολιασμό από την ηλικία 6 μηνών και άνω.

Τα άτομα με διαβήτη επιβάλλεται να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, έστω και καθυστερημένα!

Επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου, αν δεν το έχουν ήδη κάνει τα τελευταία 4 χρόνια, επειδή η πνευμονία από πνευμονιόκοκκο είναι μια σοβαρή και καθόλου σπάνια επιπλοκή της γρίπης. Το νέο πολυδύναμο εμβόλιο καλύπτει δια βίου τα άτομα άνω των 60 ετών που θα εμβολιασθούν.

Φαρμακευτική Αγωγή

Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για επιπλοκές η φαρμακευτική ουσία oseltamivir (tamiflu) μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά ή και θεραπευτικά από τον ιατρό.

Προσοχή: Κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα που χορηγείται χωρίς συνταγή δεν θεραπεύει τη γρίπη. Τα σκευάσματα αυτά υποτίθεται πως βοηθούν τα συμπτώματα, αλλά λόγω των πιθανών παρενεργειών τα άτομα με διαβήτη και καρδιοπάθεια καλό είναι να τα αποφεύγουν.

Απλά αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητικά μύτης (ακόμη και κορτιζονούχα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα συμπτώματα. Τα καλύτερα αποσυμφορητικά για τη μύτη είναι τα διάφορα αλατούχα σπρέι που μπορεί κανείς να βρει στα φαρμακεία ή να παρασκευάσει μόνος του.

Σιρόπια για τον βήχα δεν προσφέρουν πολύ περισσότερα από ότι η καλή ενυδάτωση με αφεψήματα ή φρέσκους χυμούς (με μέτρο...). 

Βεβαίως, πρέπει να ελέγχονται ώστε να μην περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή φρουκτόζης.

Σκευάσματα βιταμίνης C δεν έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα, ή ότι μειώνουν τις μέρες νόσησης. Αντιθέτως, η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων με μέτρο μπορεί να βοηθήσει καλύτερα.

Αντιβίωση και γρίπη

Η αντιβίωση γενικά δεν βοηθά στη γρίπη. Αντίθετα, αν χρησιμοποιηθεί λάθος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. 

Έλεγχος του σακχάρου

Όσοι θεραπεύονται με ινσουλίνη πρέπει να μετρούν το σάκχαρο τους κάθε 3-4 ώρες, ιδίως αν έχουν υψηλό πυρετό. Θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν το σάκχαρο τους σε τιμές μικρότερες του 200 ή καλύτερα του 180mg/dl, αλλά και να αποφεύγουν τις υπογλυκαιμίες.

Όσοι θεραπεύονται με δισκία καλό είναι, αν μετριούνται, να παρακολουθούν τουλάχιστον τα μεταγευματικά τους σάκχαρα (2 ώρες μετά τα κύρια γεύματα) τα οποία καλό θα είναι να ‘ναι μικρότερα του 180mg/dl.

Παρά την πιθανή ανορεξία δεν θα πρέπει να παραλείπονται γεύματα και να λαμβάνονται άφθονες ποσότητες πάσης φύσεως υγρών (με προσοχή για όσα ανεβάζουν το σάκχαρο π.χ. φυσικοί χυμοί)

Ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά; Πότε πρέπει να επισκεφθούμε γιατρό; Ο κ. Λέπουρας συμβουλεύει :

•Όταν ο πυρετός επιμένει αμείωτος μετά από 4-5 ημέρες ή όταν δεν ανταποκρίνεται στη χρήση αντιπυρετικών χωρίς να υποχωρεί σε τιμές μικρότερες του 37,5- 38ο C μέσα στο 24/ωρο.

•Όταν οι τιμές του σακχάρου παρά τις προσπάθειες παραμένουν περισσότερο από 2-3 ημέρες μεγαλύτερες 200mg/dl, ή όταν έχουμε συμπτώματα από τον διαβήτη με πολυουρία- πολυδιψια και έντονη κόπωση.

•Όταν εμφανίζονται περίεργη υπνηλία και σύγχυση.

•Όταν εμφανίζεται απότομα δύσπνοια, βάρος στο στήθος με γρήγορη και κοντή ανάσα και χειροτερεύουν προοδευτικά.

•Όταν ανιχνεύουμε πύον στις αμυγδαλές με υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί εύκολα με κοινά αντιπυρετικά.

•Όταν ο πυρετός ενώ έχει υποχωρήσει τελείως, επανέρχεται 2-3 ημέρες μετά μαζί με έντονα σημάδια καταβολής.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου