Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Κατρούγκαλος: Το πρωί τους έλεγε λαμόγια και τώρα τους καλεί σε διάλογο




Με τεντωμένα νεύρα η κυβέρνηση συνολικά παρακολουθεί το εν εξελίξει συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα με το Μέγαρο Μαξίμου να τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής και ήπιας διαχείρισης της κατάστασης προς αποφυγή προκλήσεων και ακραίων καταστάσεων.

Πάντως τις τελευταίες ώρες καταγράφεται μια διπλή τακτική από τους αρμόδιους υπουργούς καθώς ο μεν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου απευθύνει διαρκώς πρόσκλησεις διαλόγου στο πλαίσιο και της πρότασης του Πρωθυπουργού, ο δε αναπληρωτής υπουργός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε πιο σκληρή γραμμή υποστηρίζει ότι στα επεισόδια πρωτοστατούν ακροδεξιά στοιχεία, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον τόνο των διαδηλώσεων έδινε "γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής".

Να σημειωθεί ότι εδώ και μέρες είναι σε εξέλιξη ένας άτυπος διάλογος στο παρασκήνιο μέσω email, τηλεφωνημάτων και μυστικών συναντήσεων προκειμένου να να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και να τεθούν οι βάσεις για την επίσημη έναρξη του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών.

Και ίσως δεν ήταν τυχαία η αναφορά πριν από λίγο στη Βουλή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι "η κυβέρνηση θεωρεί τους αγρότες συνεργάτες της και τους περιμένει από βδομάδα στο διάλογο όχι μόνο για το ασφαλιστκό...."

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες και τους περιμένουμε να κοιταχτούμε στα μάτια και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις", ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η επιβάρυνση των αγροτών στην κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία βρίσκεται το 88% των αγροτών θα επιβαρυνθεί με μια αύξηση ασφαλιστικών εισφορών το μήνα το 2017 και στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η επιβάρυνση θα είναι 93 ευρώ το μήνα και θα πάρουν τη σύνταξη των 384 ευρώ και ότι αντιστοιχεί στο αναλογικό κομμάτι.

Οι αγρότες δεν ενοχλούνται για την αύξηση κατά 15 ευρώ το μήνα στις ασφαλιστικές εισφορές, είπε ο υπουργός Εργασίας αλλά από το γεγονός, ότι για δεκαετίες τώρα το χώμα πετρώνει και τα χωριά ερημώνουν, ενώ το πάρτι των κοινωνικών επιδοτήσεων ήταν για τους λίγους με τους πολλούς να ζουν ίσα ίσα.

Οι αγρότες είναι συνεργάτες μας στο νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της χώρας που είναι ευλογημένη από τη φύση και διαθέτει την πιο μορφωμένη γενιά Ελλήνων. Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού κόσμου, όπως τους αποκάλεσε, ότι επιμένουν στις πρακτικές της ανομίας, της διαπλοκής και του ψέματος.

"Τίποτε δεν έμαθαν τίποτε δεν ξέχασαν" είπε επικαλούμενος το απόφθεγμα του Ταλεϋράνδου για τη δυναστεία των Βουρβόνων, ενώ χαρακτήρισε "ψέμα" την αναφορά που είχε κάνει λίγο πριν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης. Ο κ. Βρούτσης είχε επίσης κατηγορήσει τον υπουργό Εργασίας, ότι "ψεύδεται", όταν υποστηρίζει ότι το προσχέδιο για το ασφαλιστικό εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επικαλέστηκε ανακοίνωση του συλλόγου υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία, οι υπάλληλοι του υπουργείου δεν είχαν καμία συμμετοχή στην εκπόνηση του προσχεδίου.

"Προφανώς συνεργαζόμαστε με τους διευθυντές του υπουργείου Εργασίας" είπε ο κ. Κατρούγκαλος και απέδωσε την ανακοίνωση σε συνδικαλιστικές πρακτικές που εκκινούν από την μετακίνηση της διευθύντριας κοινωνικών ασφαλίσεων σε άλλη θέση.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου