Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

1,9% του ΑΕΠ συρρικνώθηκε η οικονομία


Κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και 1,9% του ΑΕΠ σε ετήσια συρρικνώθηκε η οικονομία το τέταρτο τρίμηνο με βάση την πρώτη εκτίμηση. Ετσι, για το σύνολο του έτους, η πτώση προσδιορίζεται σε 0,66% αντί των προσδοκιών για μηδενική μεταβολή.

Δυσάρεστη «έκπληξη» από το ΑΕΠ - Στο 0,66% η ύφεση το 2015

Υψηλότερη από τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα και ήθελαν την οικονομία να σημειώνει μηδενική ή οριακή ύφεση το 2015 ήταν η συρρίκνωση της οικονομίας.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 0,6% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2014 η πτώση ήταν 1,9%.

Με αυτό το δεδομένο, η ύφεση για το σύνολο της χρονιάς διαμορφώνεται σε 0,66% του ΑΕΠ. Ποσοστό που πάντως είναι πολύ χαμηλότερο από τις προβλέψεις που είχαν γίνει τον Αύγουστο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές. Μάλιστα η ύφεση το 4ο τρίμηνο εμφανίζεται μικρότερη από τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων στο Reuters, που περίμεναν ότι θα διαμορφωθεί σε 0,9% σε τριμηνιαία βάση. 

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός αποτελεί μειονέκτημα στην προσπάθεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά θέματα. Σημειώνεται ότι για το 2016 η πρόβλεψη είναι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7%.

Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι αυτή είναι η πρώτη μέτρηση και τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία στις 29/02/2016, με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).


Πηγή : euro2day.gr


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου